Al het nieuws

Van onze redactie
Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care Facility (ACF) tegenover het ziekenhuis.
ziekenhuispers,,In het vaccinatieplan van SMMC, opgesteld en beheerd door de afdeling Hygiëne en Infectiebestrijding, worden telkens zes medewerkers gevaccineerd met tussenpozen van 30 minuten”, liet SMMC maandag weten.
De eerste gevaccineerde groep bestond uit de medisch directeur van SMMC en de voorzitter van het Outbreak Management Team, Felix Holiday, anesthesist Yelena George, arts op de eerstehulpafdeling Jane Niamut, jr. verpleegkundige manager patiëntenzorg Christina Jacobs, supervisor eerste hulp Bert Weewee en supervisor infectiebeheersing verpleegkundige Glenda Severin.
Naast het vaccineren van personeel, heeft SMMC ook ingestemd met het vaccineren van personeel van de ambulancedienst en St. Maarten Laboratory Services (SLS), schrijft The Daily Herald.
Voorafgaand aan de vaccinatie registreert het personeel zich door het verplichte toestemmingsformulier voor Collectieve Preventiediensten (CPS) en een formulier met medische voorgeschiedenis in te vullen. Op de dag van hun afspraak gaan medewerkers 15 minuten voor hun geplande afspraaktijd naar het ACF om hun temperatuur te laten meten en de informatie op beide formulieren te laten verifiëren. Zodra dit is afgerond, gaan de medewerkers naar de wachtkamer waar het proces nogmaals aan hen wordt uitgelegd.
Nadat het vaccin is toegediend wordt de medewerker gedurende 15 minuten gecontroleerd door een andere verpleegkundige. Als de medewerker een voorgeschiedenis heeft van anafylaxie of flauwvallen na vaccinaties, wordt hij langer gecontroleerd. Voor eventuele bijwerkingen is ook een arts aanwezig.
De gevaccineerde werknemers krijgen een datum waarop ze moeten terugkeren voor hun tweede dosis om het vaccin voor 95 procent effectief te maken. Hiermee wordt het risico om ernstig ziek te worden van Covid-19 teruggebracht tot 5 procent.
,,Het vaccinatieproces vereist logistiek en precisie en ik juich ons team toe voor het geweldige werk dat ze hebben verricht en de soepele werking die ze in twee weken hebben opgebouwd”, aldus Holiday. ,,Ik heb vandaag mijn eerste vaccinatie gekregen en alles verliep vlot en ik voel me geweldig. Ik moedig iedereen nogmaals aan om zich te laten vaccineren.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.