Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Na onlangs een subsidie te hebben ontvangen van het Resources for Community Resilience (R4CR)-programma, kondigde St. Maarten Nature Foundation aan dat het zijn onderzoeksproject naar de invasieve vervet-apen van het eiland is begonnen.
apenHet project zal zich richten op het ontwikkelen van een duurzaam beheerplan om de populatie van de vervet-apen van het eiland (Chlorocebus pygerythrus) te verminderen en te beheren. Het onderzoek omvat het beoordelen van de bevolkingsaantallen, de beste manieren om de populatie vast te leggen en de methoden die op de lange termijn kunnen worden toegepast. Dat schrijft The Daily Herald.
Het zes maanden durende project wordt gecoördineerd door Alice Manley, die recent afgestudeerd is in Animal Behaviour aan de Anglia Ruskin University in Engeland.
,,Er is voor gekozen om ons te concentreren op het ontwikkelen van een solide langetermijnbeheerplan, aangezien de kortetermijnoplossing van ruimen binnen een paar jaar zal leiden tot vergelijkbare apenpopulaties”, vertelt de natuurstichting.
Deze apensoort is enige tijd geleden op het eiland geïntroduceerd en heeft geen lokale natuurlijke vijanden. ,,Dit leidt tot hoge reproductie- en overlevingspercentages. Het bevolkingsniveau wordt alleen bepaald door de beschikbaarheid van voedsel in een gebied”, aldus de stichting.
Vervet-apen zijn lange tijd een overlast geweest voor de boeren en thuistelers van het eiland. ,,We begrijpen hun frustratie. Desalniettemin is het onderzoek dat tijdens dit deel van het apenbeheerproject is verzameld, essentieel om het probleem van deze invasieve soort aan te pakken.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.