Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Voor de moord op Carnicio DS Warno in Dutch Quarter is de 29-jarige Reyes Ignacio Lauerano Vicente vorige week veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar.

F11 SXM Point BlancheDat meldt The Daily Herald. Het Openbaar Ministerie had tijdens de strafzaak op 21 oktober twintig jaar geëist voor moord en bezit van een illegaal vuurwapen, een Springfield Armory model XD van 40 kaliber met twaalf patronen.

Het slachtoffer werd op 12 oktober 2019 op klaarlichte dag doodgeschoten in de buurt van een bar. De rechtbank oordeelde dat de verdachte schuldig was aan moord op een man door van dichtbij een kogel in zijn hoofd te schieten. Uit camerabeelden van de bar blijkt dat Vicente voorafgaand aan de moord zijn vuurwapen aan anderen had laten zien terwijl het verborgen zat in zijn tailleband onder zijn T-shirt.

Het slachtoffer bezocht kort de bar en bij het verlaten ervan werd hij gevolgd door Vicente. Tweeënvijftig seconden later werd er een schot gelost, wat hoorbaar was in de bar en voor twee getuigen die op een bankje vlakbij de plaats delict zaten.

Warno was een bekende crimineel die op 27 februari 2014 werd veroordeeld tot acht jaar celstraf voor een moordpoging op Devon Otto, een medegevangene in de Pointe Blanche-gevangenis op dat moment. Warno pleegde de misdaad samen met een andere gevangene terwijl hij een gevangenisstraf van tien jaar uitzat voor een gewapende overval.

De rechter stelde in het vonnis dat men alleen kan gissen naar het motief van het misdrijf, maar in het dossier waren er aanwijzingen dat het jaloezie had kunnen zijn.

Vicente ontkende dat hij de schutter was en beweerde dat hij er niet was toen de schietpartij plaatsvond. Hij werd op 18 oktober 2020 gearresteerd. Tijdens een huiszoeking werd een vuurwapen gevonden in zijn slaapkamer, maar uit onderzoek bleek dat het slachtoffer niet is gedood door munitie uit dat wapen.

Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is op de plaats delict een huls gevonden die naar verluidt toebehoorde aan een vuurwapen dat op 21 maart 2019 was gebruikt bij een dodelijk misdrijf gepleegd op Sao Paulo Road in Union Farm.

Advocaat voor de verdediging Geert Hatzmann verklaarde dat het motief voor de moord onduidelijk bleef en dat het gedrag van zijn cliënt ter plaatse van het misdrijf en daarna niets kon bewijzen over zijn betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer.

Volgens Hatzmann is Warno mogelijk het slachtoffer geworden van een criminele 'afrekening', aangezien beelden van drugs en geld op zijn telefoon erop kunnen wijzen dat hij betrokken was bij zogenaamde 'rip-deals'.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.