Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Vijftien artsen van het Franse Saint Martin hebben zich uitgesproken tegen het besluit van de Préfecture om de grens met Sint Maarten te sluiten en de wijze waarop de bevestigde gevallen van Covid-19 naar de gemeenschap toe worden gecommuniceerd.
artsenIn een brief aan Préfète Déléguée Sylvie Feucher maken de artsen eerst drie opmerkingen, namelijk ‘dat de staat een kaart van het aantal gevallen van positieve polymerasekettingreacties (PCR) vergelijkt met een eerdere kaart van gehospitaliseerde mensen; dat de Préfecture stelt dat de nieuwe Préfet van Guadeloupe Alexandre Rochatte tijdens zijn beleefdheidsbezoek in Saint Martin besmet was, wanneer de incubatieperiode ons vertelt dat hij in Guadeloupe besmet was; en dat de regionale gezondheidsdienst ARS op RFO Radio heeft gezegd dat de terugkeer van de epidemie door Amerikanen is begonnen, vier dagen voordat de eerste vliegtuigen arriveerden op Princess Juliana Airport’.

Volgens de artsen heeft de gemeenschap geaccepteerd dat de grens is gesloten om de bevolking tegen het virus te beschermen, maar zouden achter dit besluit eigenlijk politieke redenen schuilen. ,,De meeste huidige positieve gevallen zijn gezonde dragers en niet besmettelijk. Beschouw ze als ‘gevaccineerd’, niet als gevaren”, stelt de brief. ,,Oudere en kwetsbare patiënten moeten altijd worden beschermd, maar dat heeft niets te maken met de grensafsluiting. De Préfecture beheert de coronacrisis zonder met een van de artsen in Saint Martin te praten. Het aantal positieve tests is het enige argument om de grenssluiting te rechtvaardigen, maar dit besluit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Het is waarschijnlijker dat de grens om een voor de hand liggende politieke reden is gesloten. Onze patiënten hebben geen geld meer, ze hebben niet allemaal genoeg te eten. Degenen die aan de Nederlandse kant wonen, zijn niet gemakkelijk te behandelen. De economie aan beide kanten van het eiland loopt gevaarlijk terug. Kinderen mogen niet meer naar school. Er is geen medische rechtvaardiging voor wat hier gebeurt. Als wij, de artsen van het eiland, niet de macht hebben om het sluiten van de grenzen te stoppen, hebben we de plicht om de bevolking te waarschuwen dat dit niets te maken heeft met medische maatregelen. Madame La Préfète, open alstublieft de grenzen opnieuw en laat Saint Martin leven en ademen.”

De brief is ondertekend door Marc Thibault, Joël Gomez, Pierre-Yves Merlet, Jean-Marie Galeotti, Roland Demambeke, Valérie Schreiber, Benjamin Mekki, Julien Pichon, Yves Journo, Bernard Vassel, Blaise Bartoli, Jean-François Bartoli, Patrice Filipigh, Christophe Chelle en Bertrand Lacotte.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).