Al het nieuws

Van onze correspondent

Den Haag - Het zijn maar drie vragen, maar SP-Kamerlid Ronald van Raak toont ermee aan dat hij niet van plan is lijdzaam af te wachten hoe het afloopt met het grensconflict rond Oyster Pond op Sint Maarten. Hij wil zekerheid dat restauranthouder Maggi Shurtleff niet de dupe wordt.

vanraakHet conflict sleept zich al jaren voort. Donderdag besteedde het Algemeen Dagblad aandacht aan de kwestie rond Captain Oliver’s Restaurant en de bijbehorende jachthaven van Shurtleff. In 2016 deden de Fransen een inval, omdat het complex volgens hen op grondgebied van Saint Martin ligt. Dat hadden de Fransen al in 1996 aangegeven, maar er was nooit opgetreden, er werden alleen brieven heen en weer gestuurd. In 2014 zijn afspraken gemaakt over de handhaving van de status quo, maar dat duurde dus maar twee jaar. Van Raak wil van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten of hij Frankrijk aan de afspraken wil houden.

Blok liet half juli in reactie op eerdere vragen van Van Raak weten dat de onderhandelingen met de Fransen over het verloop van de grens vertraging hebben opgelopen. Die zouden eigenlijk afgelopen november begonnen moeten zijn, maar een onderzoek is nog niet af. Ook de coronacrisis gooide roet in het eten, net zoals eerder orkaan Irma in 2017.

,,Wie of welk land is volgens u verantwoordelijk voor het ontstaan van het grensconflict tussen Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden op Sint Maarten?”, luidt een van de nieuwe vragen van Van Raak. Het Kamerlid dringt er vragenderwijs bij Blok op aan ervoor te zorgen dat Shurtleff haar zaak opnieuw kan opbouwen onder het risico te lopen gearresteerd te worden door de Fransen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).