Al het nieuws

Wet in de maak voor verplichting mondkapjes

Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - Het aantal actieve Covid-19-gevallen op Sint Maarten is gestegen tot 36. Dat heeft minister van Volksgezondheid Richard Panneflek gisteren bekendgemaakt.

sxmcoronaVolgens Panneflek is de piek in het aantal gevallen van de afgelopen vijf dagen een grote reden tot bezorgdheid. Voordat het Caribische eiland op 1 juli zijn luchtgrenzen opende, waren er nauwelijks nog besmettingen op het eiland. Het gaat vooral om lokale besmettingen. ,,Op zondag om 12.00 uur ontving ik de laatste update van Collective Prevention Services (CPS) waaruit blijkt dat we nu 36 actieve gevallen hebben. Als gevolg hiervan zullen we strikte sociale maatregelen opnieuw implementeren om de verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen”, aldus de minister.

Een van de maatregelen is het aanscherpen en controleren van het gebruik van mondkapjes op openbare plaatsen, aangezien het helpt te voorkomen dat ademhalingsdruppeltjes zich van de ene persoon naar de andere verspreiden. Minister Panneflek heeft ook aangegeven dat zijn ministerie een wet aan het afronden is die het verplicht stelt mondkapjes te dragen op openbare plaatsen. De wet die binnenkort van kracht wordt, bevat ook richtlijnen voor social distancing.

,,Het gebruik van mondkapjes is vooral essentieel in omgevingen waar social distancing niet mogelijk is”, zei Panneflek. ,,Het is belangrijk dat we blijven oefenen met social distancing, zelfs als we bescherming dragen. Het dragen van een mondkapje is echter geen vervanging voor andere preventieve praktijken zoals social distancing, handen wassen en het vermijden van grote bijeenkomsten.”

De minister zei dat het huidige aantal besmettingen waarschijnlijk zal toenemen, aangezien de CPS de tests en de onderzoeken van Contact Tracing heeft opgevoerd om ‘de recente piek in Covid-19-gevallen voor te zijn’. Hij richtte zich gistermiddag tot de bewoners en deed nogmaals een oproep aan de gemeenschap om ‘uw steentje bij te dragen, uw mondkapjes te dragen, uw handen te wassen en grote menigten te vermijden’. Volgens Panneflek bevindt een van de 36 actieve gevallen zich in een isolatiefaciliteit en is een ander opgenomen in het Sint Maarten Medical Center (SMMC). De overige 34 gevallen zitten in strikte en gecontroleerde thuisisolatie.

In totaal heeft Sint Maarten nu 114 geregistreerde gevallen van corona. Daarvan zijn 63 personen hersteld en 15 overleden. ,,Ondertussen hebben het ministerie van Volksgezondheid en de medische professionals op het eiland veel meer geleerd over de bestrijding van het virus. We maken gebruik van de meest recente informatie bij onze inspanningen op het gebied van testen, monitoren en contacten opsporen”, zei minister Panneflek.

Sinds de heropening van de luchthaven en de gespreide terugkeer van voornamelijk repatriëringsvluchten bijna een maand geleden, heeft CPS 145 mensen getest op de Princess Juliana International Airport (PJIA). Nog eens 634 mensen werden getest binnen de gemeenschap. Op het ogenblik zitten 173 mensen in quarantaine die in contact zijn geweest met een of meer coronapatiënten.

Het ministerie van Volksgezondheid moedigt mensen met griepachtige symptomen aan om thuis te blijven en contact op te nemen met de huisarts. Voor aanvullende vragen of opmerkingen kunnen bewoners van Sint Maarten CPS bellen op 914.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.