Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - Wijzigingen in de reis- en gezondheidsprotocollen zullen binnenkort worden aangekondigd en volgende week worden gepubliceerd op de officiële webpagina's van de regering.

 

sxmtoerismeDat maakt The Daily Herald bekend. Minister van Toerisme, Economische Zaken, Transport en Telecommunicatie (TEATT) Ludmila de Weever zei afgelopen dinsdag in de online serie van de Caribbean Tourism Organization ‘Plain Speaking’ dat de reisprotocollen van het land voortdurend worden geëvalueerd en aan verandering onderhevig zijn.

Ze heeft geen van de nieuwe wijzigingen van de protocollen bekendgemaakt, maar liet echter doorschemeren dat andere Caribische landen mogelijk op de lijst van landen worden geplaatst waaruit bezoekers naar Sint Maarten kunnen reizen. Op de vraag of de heropening van het land naar de Verenigde Staten (VS) volgens planning op 1 augustus zou plaatsvinden, zei De Weever dat het momenteel ‘in de boeken’ staat.

Het besluit tot heropening is onderworpen aan een continue risicobeoordeling. ,,Ik weet dat mensen het geduld verliezen omdat je ziet dat we onze protocollen en eisen veranderen, maar uiteindelijk zorgen we voor onze bezoekers en onze bewoners”, zei De Weever.

De overheid overweegt een verplichte ziektekostenverzekering voor bezoekers en toeristen, zei De Weever, eraan toevoegend dat over deze maatregelen nog geen besluit is genomen. ,,Ik denk dat een verplichte ziektekostenverzekering een briljant idee is, omdat het de persoon in staat stelt om de quarantainekosten, ziekenhuiskosten en testkosten te dekken.”

Volgens De Weever heeft het land momenteel niet de capaciteit om personen te testen bij aankomst op Princess Juliana International Airport (PJIA). Ze zei dat dit pas in augustus zal gebeuren. Minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid (VSA) Richard Panneflek zei vorige week dat het ministerie in de laatste fase was van het inhuren van zeven extra gezondheidspersoneelsleden om observatieonderzoeken uit te voeren van inkomende passagiers op de luchthaven, waaronder het uitvoeren van Covid-19-tests.

Gevraagd naar het effect dat de heropening van St. Maarten naar de VS zal hebben op de grens van het land met de Franse kant van het eiland, zei De Weever dat de regering en Franse functionarissen de afgelopen twee weken in gesprek zijn geweest. Ze zei ook dat er een harmonisatie van de protocollen zou komen tussen de twee kanten van het eiland. ,,De Caribische landen kunnen de sluiting van de grenzen op lange termijn niet volhouden”, aldus De Weever. ,,Sint Maarten heeft niet zoveel passagiers binnengekregen. Dat zet ook veel druk op onze lokale luchtvaartmaatschappij Winair. Daarom zijn we beperkt in hoe lang we de grenzen gesloten kunnen houden, omdat het een domino-effect heeft over de hele linie, niet alleen voor Winair, maar ook voor touroperators, taxi's, hotels, bedrijven, alles.”

Volgens De Weever is de bezettingsgraad van Sint Maarten ongeveer 20 procent. De meeste personen die sinds 1 juli op het eiland zijn aangekomen verblijven aan de Franse kant of in particuliere vakantieverblijven.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).