Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - De Rijksministerraad heeft Sint Maarten tot 15 juli de tijd gegeven om te voldoen aan de voorwaarden voor de tweede tranche van liquiditeitssteun.

sxmjacobsEen van de voorgestelde maatregelen van de hervormingspakketten voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten is om de pensioenleeftijd de komende vijf jaar te verhogen van 65 naar 67 jaar. Zo meldt The Daily Herald.

De Nederlandse regering heeft in het overleg voor liquiditeitssteun een structurele hervorming als voorwaarde gesteld. Uit documenten die zijn vrijgegeven na de bijeenkomst van de Rijksministerraad afgelopen vrijdag werd duidelijk dat Nederland wil dat de eilanden de pensioenleeftijd verder verhogen.

Op Curaçao en Aruba is de pensioengerechtigde leeftijd voor zowel ambtenaren als voor ouderdomspensioen AOV al verhoogd naar 65 jaar. Op Sint Maarten is de pensioengerechtigde leeftijd voor ambtenaren en de AOV nog 62 jaar. Als onderdeel van de voorwaarden voor de tweede tranche moest Sint Maarten de pensioenleeftijd op 1 juli 2020 verhogen naar 65 jaar.

De Landsverordening tot verhoging van de pensioenleeftijd voor ambtenaren tot 65 jaar is goedgekeurd door het parlement van Sint Maarten, maar moet nog worden afgekondigd en uitgevoerd. De Landsverordening tot verhoging van de AOV-pensioen- en pensioenleeftijd tot 65 jaar wordt momenteel behandeld in het parlement. Vrijdag, na de bijeenkomst van de Rijksministerraad, vroegen de media de premier van Sint Maarten naar haar mening over de voorgestelde maatregel om de pensioenleeftijd verder te verhogen tot 66 jaar in 2023 en 67 jaar in 2025.

Premier Silveria Jacobs legde uit dat het verhogen van de pensioenleeftijd geen eenvoudige stap was die snel kan worden genomen. ,,Net als in Nederland is er veel discussie met alle stakeholders. Het vereist dat je vergadert met de vakbond en met werkgevers. Nederland heeft er tien jaar over gedaan, dus waarom verwachten we dat wij dit binnen enkele weken bereiken?” zei Jacobs.

Ze ging ook in op een aantal andere kwesties, waaronder de financiële situatie, het verkrijgen van leningen, de voorgestelde Caribbean Reform Entity, de Sint Maarten Development Vision en het ‘complexe’ en ‘bureaucratische’ wederopbouwproces waarbij de Wereldbank betrokken is.

Jacobs zei dat de regering naar manieren kijkt om de economie te diversifiëren en de toeristenmarkten buiten de Verenigde Staten veilig te stellen. Wat betreft het veiligstellen van leningen buiten Nederland, zei ze dat dit hierover de komende weken gesprekken over zullen worden gevoerd met Den Haag.

Sint Maarten en Curaçao zijn onder de regeling financieel toezicht beperkt in het zoeken naar leningen buiten het Koninkrijk en daarom hebben de landen zich tot Nederland gewend voor liquiditeitssteun. Jacobs wil hiervoor een oplossing. ,,Als u weigert ons het geld onder aanvaardbare voorwaarden te lenen, dan is ons volgende verzoek ons te ontheffen van die toezegging om via u te lenen. Internationale financiering zoeken zou dan een optie worden”, aldus Jacobs. De Sint Maartense premier blijft tot vandaag in Nederland en heeft een aantal bijeenkomsten waarbij zij aanwezig zal zijn.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).