Al het nieuws

 Van een onzer verslaggeefsters

Philipsburg - President Daniel Gibbs van het Franse Saint Martin heeft na een ontmoeting met onderwijsfunctionarissen gezegd dat hij niet verwacht dat scholen in Saint Martin zullen heropenen binnen de door de president van Frankrijk aangegeven termijn, namelijk vanaf 11 mei.

scholendicht,,De Collectivité is van plan zeer voorzichtig te zijn met dit onderwerp en voorziet na overleg met alle onderwijsvertegenwoordigers niet de spoedige heropening van de scholen”, aldus Gibbs tijdens een briefing over de maatregelen die in het kader van het coronavirus zijn getroffen. ,,We moeten er zeker van zijn dat aan alle voorwaarden voor veiligheid en hygiëne is voldaan voor de scholen weer worden opengesteld voor kinderen en schoolleiders.”

De president van Saint Martin gaf aan dat hij vorige week overleg heeft gevoerd met vertegenwoordigers van het schooltransport en Caisse Territorial des Oeuvres Scolaires (CTOS) en later ook gesprekken heeft gevoerd met onderwijsvertegenwoordigers en ouderverenigingen om de kwestie te bespreken. ,,We bespraken de specifieke situatie van ons grondgebied en hebben besloten de tijd te nemen die nodig is om goed na te denken voordat we een overhaaste beslissing nemen”, aldus Gibbs. ,,De onderwijs- en gezondheidsvraagstukken die uit deze bijeenkomst naar voren kwamen, bewijzen de complexiteit van een beslissing die belangrijke gevolgen kan hebben. We zullen een terugkeer naar school moeten overwegen, dat is zeker, maar we zullen de zaken niet overhaasten. Er moet een realistische beslissing worden genomen, met als enige doel het garanderen van veiligheid voor iedereen.”

De president zei dat de eerste prioriteit is duidelijkheid te scheppen over de methoden en middelen die de regering zal invoeren zodat scholen onder de beste sanitaire omstandigheden kunnen heropenen. ,,We zullen onze kinderen, de onderwijsgemeenschap en alle families van dit eiland niet in gevaar brengen door overhaaste beslissingen. Eerst moet aan de veiligheids- en hygiënevoorwaarden worden voldaan. Het is onze plicht om de heropening van scholen te overwegen; we moeten ons echter realiseren dat deze heropening een enorm verschil zal zijn ten opzichte van het leven dat we voor de komst van het coronavirus hebben gekend.”

Op een vraag of er een tijdlijn is voor het heropenen van restaurants en winkels, zei Gibbs dat het nog te vroeg is om een schema te bepalen. ,,Dit zijn vragen waar we al over nadenken. We hebben regelmatig contact met de verschillende werkgeversverenigingen en sociaal-beroepsverenigingen. In overleg met deze organisaties zal een besluit worden genomen.” Over de wens van de Collectivité om grootschalige tests uit te voeren, zei de president dat de tests zullen worden gecontroleerd door de regionale gezondheidsdienst ARS en zullen worden uitgevoerd door medische professionals volgens protocollen die vooraf zijn vastgesteld door artsen. De Collectivité is alleen verantwoordelijk voor de aankoop van de benodigde apparatuur. De levertijd bedraagt naar verwachting maximaal drie weken. De tests worden voorgeschreven door artsen en vallen mogelijk onder de sociale zekerheid. De voorwaarden zijn echter niet definitief vastgesteld en vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de Collectivité. De inspanningen van de Collectivité waren gericht op het leveren van de apparatuur, hoewel dit eigenlijk de verantwoordelijkheid van de staat is.

De president van het Franse Saint Martin zei tot slot dat de huidige situatie aan de Franse kant stabiel is. ,,Dit is een bewijs dat de lockdown werkt. Maar we moeten wel waakzaam blijven en alle hygiënemaatregelen blijven toepassen en vooral de instructies respecteren. Er zijn nog steeds te veel mensen op de weg, daarom vragen we iedereen nogmaals om alleen te reizen als dit absoluut noodzakelijk is. De komende weken zullen doorslaggevend zijn. Dit is niet het moment om op te geven. Blijf verantwoordelijk en blijf samen strijden tegen de verspreiding van het virus.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).