Al het nieuws

Hospitality-vereniging waarschuwt voor baanverlies en krimp

Van een onzer verslaggeefsters

Philipsburg - Sint Maarten zal te kampen hebben met baanverlies op grote schaal, inkomstenderving voor huishoudens en langdurige economische krimp als er niet snel maatregelen worden genomen om de financiële gevolgen van de Covid-19-pandemie te verzachten.

F04Hospitality SXM vreest ergsteDit is kort samengevat de conclusie van de resultaten van de zakelijke enquête van de Sint Maarten Hospitality and Trade Association (SHTA), die van donderdag 26 maart tot en met zondag 29 maart werd gehouden. Meer dan 580 bedrijven op Sint Maarten - ongeveer 20 procent van het totaalaantal operationele bedrijven dat een baan biedt aan meer dan 8.000 werknemers - hebben bijgedragen aan de enquête.

SHTA schrijft in een persbericht dat de effecten van de pandemie niet alleen een wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaken, maar ook een financiële. ,,Er zijn al meer dan drie miljoen mensen ontslagen in de Verenigde Staten, wat een impact heeft op ons grootste segment bezoekers. De cruise-industrie heeft een grote klap gekregen door negatieve reisadviezen via cruises. In wezen weten we niet wanneer de vraag naar reizen zal hervatten en of we daarin voorop kunnen lopen. Dit zijn voorbeelden van de beïnvloeders van de economie van Sint Maarten en enkele van de uitdagingen die we samen zullen moeten aangaan om uit deze crisis te komen”, aldus de hospitalityvereniging van Sint Maarten.

Gezien het feit dat toerisme nu een verstoorde bedrijfssector is en de behoefte om te reizen zo goed als volledig is opgedroogd, zal de sector niet zomaar herstellen zodra de uitgaansverboden zijn opgeheven, aldus SHTA. ,,Sint Maarten zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden in het licht van een veranderend toerisme zonder precies te weten hoe het zal veranderen.”

Om onvermijdelijke werkloosheid op de korte termijn - met slechts zeer weinig bedrijven die mogen opereren en omzet verdienen - enigszins te verminderen, heeft SHTA een verlaging van het Turnover Tax-tarief (ToT) voorgesteld tot nul procent en een loonsubsidie van 90 procent voor alle sectoren. Het voorstel is goedgekeurd door de Sint Maarten Timeshare Association, Sint Maarten Marine Trade Association, Indian Merchants Association en Workers Institute for Organised Labour (WIFOL). ,,Het voorstel, hoewel het misschien hoog lijkt, is bedoeld om bedrijven in leven te houden en werknemers uit te betalen”, aldus SHTA, die zei dat de resultaten van de enquête de bezorgdheid weerspiegelt dat het langdurige effect van de Covid-19-pandemie bedrijven zal dwingen te sluiten en personeel te ontslaan. De meeste bedrijven worstelen nog met de wederopbouw sinds orkaan Irma en beschikken niet over de nodige middelen om een langdurige sluiting te doorstaan.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).