Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad/Philipsburg - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) maakt zich zorgen over het ‘trage tempo’ van de beloofde hulp uit het Sint Maarten Recovery, Reconstruction and Resilience Trust Fund en is bereid om de overheid en het trustfonds te ondersteunen bij het versnellen van het herstel van het land.

F00CBCS St Maarten aan lot overgelaten 2 1,,Het is onbegrijpelijk dat nu, meer dan twee jaar na orkaan Irma, minder dan 7 procent van de beloofde hulp is uitbetaald”, zegt CBCS interim-president José Jardim.

Volgens hem is de hulp vanuit het trustfonds vanaf het begin beperkt gebleven. ,,Sinds het overtrekken van de orkaan is slechts 34,8 miljoen van de toegezegde 550 miljoen dollar uitbetaald.” Het daadwerkelijk uitgegeven bedrag is zelfs minder, voegt hij eraan toe. ,,Het economische herstel van Sint Maarten had sneller kunnen gaan en meer gericht kunnen zijn op betere weerbaarheid voor toekomstige natuurrampen.”

Orkaan Irma verwoestte Sint Maarten in september 2017 en bracht ernstige schade toe aan de vitale economische infrastructuur van het land, zoals de luchthaven en grote hotels. De schade veroorzaakte een scherpe en pijnlijke daling van de economische activiteit samen met een verhoogde werkloosheid.

,,Economisch gezien is Sint Maarten aan zijn lot overgelaten”, concludeert de CBCS-topman. Jardim waarschuwt dat alleen het toewijzen van middelen voor het economisch herstel van het land niet voldoende is. In plaats daarvan is effectief gebruik van de middelen noodzakelijk om het herstel voort te zetten: ,,De bevolking van Sint Maarten kan zien hoe fondsen die beloofd waren om hun economische en emotionele lijden te verlichten, gegijzeld werden door de bureaucratie en de omstandigheden rondom het trustfonds. Hierdoor sloeg het gevoel van solidariteit binnen het Koninkrijk om naar een grote teleurstelling.”

Desondanks heeft Sint Maarten opnieuw zijn veerkracht bewezen door in 2019 een economisch herstel te starten: de economie groeide met ongeveer 5,5 procent. Verwacht wordt dat de economie zich dit jaar verder zal herstellen. Jardim: ,,Pas tegen het einde van 2022 wordt verwacht dat Sint Maarten volledig herstelt, mits dit tempo wordt voortgezet.”

Volgens Jardim vraagt het trage herstel om een open en oprechte dialoog tussen Nederland en Sint Maarten om een werkbaar resultaat te bereiken in het voordeel van de bevolking van Sint Maarten.

De regering van Sint Maarten kan volgens Jardim wel meer vaart maken met projectvoorstellen voor het National Recovery and Planning Bureau (NRPB), zodat het mogelijk wordt sneller toegang te krijgen tot de broodnodige fondsen. Tot slot stelt hij dat de CBCS zich tot het uiterste zal inspannen om de regering van Sint Maarten bij te staan bij het volledig realiseren van het trustfonds ten behoeve van de bevolking van het land.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).