Al het nieuws

an een onzer verslaggevers

Philipsburg - ,,37 Gevangenen moeten binnen vijf dagen naar veiligere gevangenissen op Bonaire of in Nederland worden overgeplaatst.” Dat eisen Geert Hatzmann, St. Maarten Bar Association-president, en twee advocaten die de St. Maarten Inmates Association vertegenwoordigen.

Volgens The Daily Heraldsxmpointblanche stuurden Hatzmann, Sjamira Roseburg en Shaira Bommel afgelopen maandag een brief aan minister van Justitie Egbert Doran namens 37 gevangenen in de gevangenis Pointe Blanche. De gevangenen ondertekenden de petitie voor de overplaatsing en de advocaten dreigen met gerechtelijke stappen in het geval dat de minister niet voldoet aan de eis.

De drie advocaten stellen dat de minister ondanks beloften in een brief van 20 januari 2019 de levensomstandigheden niet heeft verbeterd en zijn belofte om de veiligheid in de gevangenis op een acceptabel niveau te brengen niet heeft waargemaakt.

Volgens de advocaten faalt Land Sint Maarten in zijn zorgplicht tegenover gedetineerden. Op dit moment zitten er 80 personen in de gevangenis van Pointe Blanche. ,,Het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de levensomstandigheden in het detentiehuis fatsoenlijk zijn en dat de veiligheid van gevangenen wordt gewaarborgd”, zo staat in hun brief aan de minister.

Een van de belangrijkste klachten van gedetineerden is dat ‘om onverklaarbare redenen’ geen elektronisch toezicht is ingevoerd als een oplossing voor de overvolle gevangenis. ,,Door de overvolle gevangenis is de onderlinge spanning tussen gevangenen en personeel hoog. Het gevoel van veiligheid van de gevangenen binnen de gevangenismuren is ernstig afgenomen en zij vrezen dagelijks voor hun leven. Er is permanent gevaar”, vervolgen de advocaten in hun brief.

Ter ondersteuning van hun argumenten verwijzen zij naar de gewelddadige incidenten die de afgelopen jaren in de gevangenis hebben plaatsgevonden, waarbij gevangenen werden neergestoken en ernstig gewond raakten, en één gevangene zelfs zijn leven verloor. Na een incident waarbij een gevangene eerder deze maand werd gestoken met een geïmproviseerd mes, verklaarde gevangenisdirecteur Alwin Keli dat hij de veiligheid van gevangenen niet kon garanderen.

,,Dat is inderdaad een eerlijke, maar ook uiterst schokkende uitspraak. Als de gevangenisdirecteur toegeeft dat hij de veiligheid van zijn gevangenen niet kan garanderen, zijn we veruit het stadium van ernstige bezorgdheid gepasseerd en is er geen andere conclusie dan dat de bestaande situatie in de gevangenis volkomen onaanvaardbaar is en dat deze onmiddellijk moet worden beëindigd”, aldus de advocaten.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).