Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Drie bemanningsleden van een zeilschip uit Dominica die werden aangehouden op verdenking van mensenhandel worden geconfronteerd met gevangenisstraffen variërend van 40 tot 54 maanden, bleek uit de hoorzitting van afgelopen woensdag.

F12 SXM SmokkelVerdachte M.J.B. (24) hangt een straf van 54 maanden (4,5 jaar) boven het hoofd. Aldus The Daily Herald.
De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 50 maanden voor medeverdachte E.B.C. (42) en 40 maanden voor M.M.M. (37). Alle drie worden ervan verdacht dat ze hebben geprobeerd veertien illegale migranten uit Haïti te smokkelen aan boord van de kleine zeilboot Solitude, die op de pier nabij Walter Plantz Square was aangemeerd zonder inklaring bij de douane en immigratie op 3 oktober 2019.
Een officier die het schip inspecteerde zei dat het niet was uitgerust met de noodzakelijke basisnavigatie-uitrusting, levensreddende apparatuur en documentatie om een internationale reis met passagiers te ondernemen. ,,De bemanning hield zich duidelijk niet aan de fundamentele internationale normen voor maritieme veiligheid”, stond in het rapport.
Volgens de officier van justitie kon mensensmokkel worden bewezen, evenals het feit dat de illegale operatie het leven van passagiers aan boord in gevaar had gebracht.
Alle Haïtiaanse onderdanen waren illegaal op St. Maarten en hadden voor hun reis vanuit Dominica bedragen van 1.000 dollar of meer betaald. Velen van hen hadden ook extra bedragen van 20 dollar betaald voor diesel en 40 dollar voor het ophalen met een rubberboot en accommodatie.
Uit telefoongegevens verkregen door het parket bleek dat C. al geruime tijd betrokken was bij mensensmokkel vanuit Dominica. M. had een ondersteunende rol gespeeld in de operatie, zei de officier van justitie. Hij kreeg een ‘gratis ritje’ en hielp bij het zeilen met de boot. Hij was ook de man die het schip in St. Maarten had afgemeerd.
De rechter doet op 19 februari uitspraak.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).