Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - De natuurstichting van Sint Maarten kreeg afgelopen vrijdag een verontrustende melding over een lekkage van diesel en olie in de vijver bij Dawn Beach tegenover het Westin St. Maarten Dawn Beach Resort and Spa.
dieselpondOp locatie ontdekte de natuurstichting een ernstig vervuild gebied en vogels en eenden die bedekt waren met diesel en olie. Er dreef volgens de stichting ongeveer 25 liter diesel en hydraulische olie op het wateroppervlak. Dat meldt The Daily Herald.
Een vuilniswagen stond geparkeerd naast de vijver. Volgens personen in het gebied zouden de monteurs aan de vrachtwagen hebben gewerkt en de olie in de vijver hebben gedumpt, aldus de Nature Foundation zaterdag. De truck werd in het weekend verwijderd.
De vijver, die zwaar wordt getroffen door de lekkage, is de thuisbasis van schildpadden, leguanen, eenden, krabben en verschillende vissoorten. De natuurstichting volgde de situatie in het weekend om te zien of er veel sterfte onder de dieren zou plaatsvinden en zei dat er dringend actie moest worden ondernomen. Verschillende vogels werden bedekt met diesel en olie aangetroffen. ,,We hebben meldingen ontvangen van vrijwilligers die de dieren hebben gewassen, en hopelijk zullen deze vogels het overleven. Voor vogels is het echter echt moeilijk om te herstellen na dergelijke incidenten”, zei Nature Foundation. De stichting heeft de situatie bij de afdeling Inspectie gemeld en er is contact opgenomen met betrokken partijen om dit in de toekomst te voorkomen en de huidige situatie op te lossen. De natuurstichting zei zondag dat er verbetering te zien was. ,,Verschillende vrijwilligers hebben eindeloos gewerkt om de diesel en olie in de vijver op te ruimen en dieren te verplaatsen. Gelukkig zijn er nog geen dieren dood gevonden.” Negen schildpadden zijn overgebracht naar de Seaside Nature Park.
In samenwerking met het team van de Sea Shepherd Conservation Society zijn vertegenwoordigers van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur, Freegan Food Foundation en verschillende andere vrijwilligers druk bezig om absorberende materialen in de vijver te plaatsen om het slib uit het water te verwijderen. Ook werd een rioolwagen ingeschakeld om de dieselbrandstof en het olieslib uit het water te halen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).