Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Een vrachtboot met aan boord vrachtwagens en andere strijdkrachten die zullen worden gebruikt om demonstranten op het Franse Saint Martin te bestrijden, is gistermiddag aangemeerd in de haven van Galis Bay. Dat melden Franse media.

saintmartinDe rellen die al vier dagen aanhouden zijn geëscaleerd in bepaalde gebieden. Inwoners hebben belangrijke wegen gebarricadeerd en houden de toegangswegen tot de luchthaven bezet. Het kwam tot botsingen tussen de lokale bevolking en de politie.
De bevolking is boos dat de Franse regering niet heeft overlegd over de plannen die zij wil doorvoeren voor de wederopbouw van het eiland na orkaan Irma, die twee jaar geleden grote verwoestingen aanrichtte. Op het Nederlandse deel van het eiland is veel aan de wederopbouw gedaan, maar op het Franse deel gebeurt weinig. De woede laaide op toen een onderzoeksrapport uit Parijs uitkwam waarin strengere regels zijn opgenomen en extra bouwvoorschriften zijn opgelegd voor de wederopbouw.
De onrust is niet overgeslagen naar het Nederlandse deel van het eiland. Volgens de politie zijn er geen ‘verhoogde activiteiten’ in het Nederlandse gedeelte. De winkels zijn open en alles loopt normaal.
Premier Silveria Jacobs heeft bevestigd dat zij uit veiligheidsoverwegingen de Fransen geen toestemming heeft verleend om aan het Nederlandse deel aan te meren. Vanuit Saint-Martin was daartoe een verzoek gedaan.
Jacobs heeft wel nogmaals haar solidariteit uitgesproken met de bewoners van Saint-Martin. Ze hoopt dat de situatie niet verder escaleert en heeft medische hulp of noodhulp toegezegd indien dat nodig is.
De Nederlandse overheid is bereid toeristen die weg willen uit het Franse gedeelte op te vangen. Dat staat in een persverklaring op de regeringswebsite. Reizigers die landen op de internationale luchthaven Princess Juliana op Sint Maarten kunnen niet naar de Franse kant doorreizen. Het publiek wordt aangeraden reizen naar Saint-Martin voorlopig uit te stellen en alternatieve afspraken te maken.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).