Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - ,,Als Van Raak zoveel van de mensen van Sint Maarten houdt, moet hij zich op een politieke lijst plaatsen om mee te doen aan de verkiezingen van 9 januari 2020. Anders zou hij zich met zijn eigen zaken moeten bemoeien!”
Dat is - zo meldt The Daily Herald - de reactie van Grisha Heyliger-Marten, nummer vier op de lijst van de United People’s (UP) Party en echtgenote van het geschorste Statenlid Theo Heyliger, op recente uitlatingen van Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) dat Sint Maarten internationale verkiezingswaarnemers weigert. Van Raak heeft openlijk zijn kritiek op Sint Maarten geuit. ,,Sint Maarten zit op een doodlopend spoor. De situatie is slecht en de verkiezingen zullen niet veel verandering brengen. Er is geen echt alternatief, behalve die ene nieuwe partij. Meneer Heyliger of mevrouw Heyliger, het is allemaal dezelfde familie”, zo zei hij onlangs in de Tweede Kamer.
,,Als dat geen flagrante bemoeienis is met onze verkiezingen, weet ik niet wat het is”, zo reageert Heyliger-Marten. ,,Kun je je voorstellen dat een Sint Maartense politicus de Nederlandse kiezers in hun eigen verkiezingen gaat vertellen dat het stemmen voor een bepaalde Nederlandse politicus of partij een stem is voor racisme? Hoe kan Van Raak Theo Heyliger, die zojuist van alle beschuldigingen is vrijgesproken en die in een ander proces nog moet worden berecht, een ‘crimineel’ noemen? Dus, Van Raak is nu ook rechter en jury? Wat hebben we nog meer nodig om aan te tonen dat mijn man om politieke redenen wordt vervolgd?”
Volgens Heyliger-Marten is Van Raak juist degene die preekt over integriteit. ,,Maar hoe zit het met de integriteit van het gerecht? Is een beschuldigde niet onschuldig totdat hij schuldig is bevonden? Hoe zit het met de integriteit van ons verkiezingsproces? We hebben gehoord van Russische interventie, maar niets is zo overduidelijk als deze Nederlandse interventie in onze verkiezingen.” De echtgenote van Theo Heyliger zei dat het geen verrassing is dat de Nederlandse regering ‘boos is dat onze regering hun aanbod van internationale waarnemers’ heeft afgewezen. ,,We hebben eerder Nederlandse waarnemers gehad. Waar zijn hun rapporten? Wat hebben ze geconcludeerd over onze verkiezingen? Als de verkiezingen ‘frauduleus’ waren, waarom werden ze toentertijd dan niet geannuleerd? Als de Nederlanders zo geloven in internationale waarnemers, waarom laten ze de Duitsers dan niet toe om hun verkiezingen te komen observeren? Wat hebben ze immers te verbergen?”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.