Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Port St. Maarten verwacht het komende half jaar een verschuiving in de cruisemarkt te zien. Voor de periode 1 november 2019 tot 30 april 2020 denkt de haven in totaal 10,6 procent minder cruiseaanvragen te ontvangen dan dezelfde periode een jaar ervoor. Het totaalaantal cruisepassagiers zal naar verwachting 1.049.419 zijn, tegenover 1.239.707 passagiers in het vorige cruiseseizoen.

portsxmPort St. Maarten heeft daarom nieuwe investeringsplannen, voor zowel de korte als lange termijn. Deze plannen zullen op de aankomende Florida-Caribbean Cruise Conference (FCCA) in Puerto Rico worden gepresenteerd. Primaire focus ligt op het verkrijgen van extra business in 2020 en daarna.
Port St. Maarten zal onder meer uit eigen middelen de bouw financieren van een replica van een historisch schip in het cruisegebied, evenals een kleine replica van de Salt Pond en een ‘heritage wall’. Ook komen er meer groene ruimtes. Dit om de ervaring van de passagiers in de haven te verbeteren. Volgens het ‘build back better’-principe zal de zuidpier verder worden versterkt om beter bestand te zijn tegen verwoestende weersomstandigheden. Verder zal Port St. Maarten de reparaties aan de ‘inter-island berth’ en de RoRo-pier financieren.
Op lange termijn - denk aan 20 à 25 jaar - zal de haven een ‘request for proposal’ indienen met als doel een strategische partner aan te trekken. Dit kan een particuliere havenexploitant of een cruisemaatschappij zijn. Een dergelijk partnerschap zou extra strategische expertise en kapitaal opleveren, wat voordelen biedt voor zowel de haven als het Land.
,,Port St. Maarten kijkt naar kwaliteit in plaats van kwantiteit op basis van voortdurende verschuivingen in cruisetrends en ontwikkelingen. De haven blijft proactief om ervoor te zorgen dat er niets is dat de ervaring van de passagier kan benadelen. Duurzaam toerisme en de aanpassingen voor een groenere toekomst is de ‘buzz’ in de industrie en past binnen de investeringsplannen van de haven”, aldus het management van de haven afgelopen maandag. ,,Volgens Cruise Lines International Association (CLIA) is een van de trends bewust reizen. En dit dwingt cruisemaatschappijen om te werken met lokale bestemmingen voor lokale culturen en bezienswaardigheden en het minimaliseren van ecologische voetafdrukken.”
‘Toegang is de nieuwe luxe’ is een andere trend die door CLIA wordt opgemerkt. Reizigers richten zich op bestemmingen die voorheen buiten bereik waren - sommige alleen bereikbaar via cruiseschepen -, van de Galapagoseilanden tot Antarctica. ‘Generatie Z op zee’ is nog zo’n andere trend. Deze generatie - geboren in het midden van de jaren 1990 tot begin 2000 - geeft de voorkeur aan ervaringen boven materiële zaken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.