Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Het parlement van Sint Maarten heeft woensdag een motie van wantrouwen aangenomen tegen vijf van de zes leden van de Raad van Ministers, alsook tegen de Gevolmachtigde minister en waarnemend Gevolmachtigde minister. Ook gaven de Staten een instructie dat premier Leona Romeo-Marlin en minister van Justitie Cornelius de Weever ‘per direct uit kantoor worden verwijderd’.

sxmmotieDe motie van wantrouwen werd aangenomen tegen Romeo-Marlin; De Weever; minister van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Wycliffe Smith; minister van Financiën Perry Geerlings; minister van Toerisme, Economische Zaken, Vervoer en Telecommunicatie Stuart Johnson; Gevolmachtigde minister Jorien Wuite en waarnemend Gevolmachtigde minister Michael Somersall. Minister van Volkshuisvesting, Milieu, Ruimtelijke Ontwikkeling en Infrastructuur (Vromi) Christopher Wever werd een motie van wantrouwen bespaard en mag aanblijven als minister.
De motie verklaarde dat de voormalige regeringscoalitie ‘uit zichzelf implodeerde en uiteenviel en dat het besluit om het parlement op dit moment te ontbinden en de kiezers op te zadelen met een nieuwe verkiezing egoïstisch, politiek gemotiveerd en een flagrant misbruik is van onze Grondwet’. De motie, die werd ingediend door Statenlid Silveria Jacobs van National Alliance (NA), werd aangenomen door negen parlementsleden van de nieuwe meerderheidscoalitie. Er waren geen stemmen tegen, omdat United Democrats (UD)-parlementslid Sarah Wescot-Williams de voorzitter had laten weten dat ze vroeg moest vertrekken en de resterende UD-leden die de vergadering bijwoonden (Tamara Leonard en Sidhart ‘Cookie’ Bijlani) eerder de vergaderzaal verlieten zonder te stemmen. Afwezig waren onafhankelijk Statenlid Franklin Meyers, Statenlid van de St. Maarten Christian Party (SMCP) Claude ‘Chacho’ Peterson en UD-lid Jules James.
De motie veroordeelde het besluit van de meerderheid van de Raad van Ministers om zich op artikel 59 van de Grondwet te beroepen. Met de motie werd de Raad van Ministers ook opgedragen om geen collectieve of individuele beslissingen te nemen om leden te benoemen of te ontslaan van een raad van toezicht of een raad van bestuur van een overheidsbedrijf of -entiteit zoals, maar niet beperkt tot Gebe, TelEm, Princess Juliana International Airport holding (PJIAH), St. Maarten Housing Development Foundation en de Harbour Group of Companies. Ook mogen de ministers geen beslissingen nemen met betrekking tot de benoeming van directeuren, consultants en personeel in het algemeen en geen contracten aangaan met derden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.