Van onze correspondent
Den Haag - Het door het grensconflict met Frankrijk getroffen restaurant- en jachthavencomplex in Oyster Pond kan worden herbouwd. Daarvoor is de door de regering van Sint Maarten afgegeven bouwvergunning nog steeds geldig. Het is Frankrijk dat tot nu toe dwarsligt.
Dat schrijft Koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in zijn antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP). Sinds 2014 zijn er vier incidenten geweest rond het restaurant en de jachthaven, omdat de Fransen van mening zijn dat het complex en de pier op Frans grondgebied liggen. Nederland heeft hiertegen geprotesteerd. Het Nederlandse standpunt is dat de grens door het midden van Oyster Pond loopt.
Van Raak stelde in augustus vervolgvragen nadat Blok had gereageerd op eerdere vragen uit juli. Daaruit bleek dat pas dit jaar de onderhandelingen over de grens beginnen, terwijl al sinds 1996 bekend is dat er een grensconflict is. Volgens Blok heeft dat vooral technische redenen, zoals het uitwisselen van kaarten. In zijn nieuwe antwoorden zegt hij dat pas na de ondertekening van het zeegrensverdrag in 2016 is begonnen met de voorbereiding van de onderhandelingen over de landgrens. Alleen in Oyster Pond levert dat problemen op.
Volgens Blok kan de eigenaar van het restaurant zijn zaak herbouwen op basis van de vergunning van Sint Maarten. Hij heeft echter aangegeven dat niet aan te durven door de onzekerheid over nieuw ingrijpen door de Franse overheid. Nederland heeft er in besprekingen met Frankrijk op aangedrongen de herbouw in oorspronkelijke staat toe te staan met de garantie dat er geen nieuwe incidenten zullen zijn. Volgende maand zal Blok dat opnieuw bespreken met de Franse minister van Overzeese Gebieden.
Orkaan Irma speelt ook een rol in de onderhandelingen. Blok erkent dat de prioriteit voor wederopbouw sinds september 2017 de onderhandelingen heeft vertraagd. Op dit moment wordt in kaart gebracht waar de verschillen zijn tussen Nederland en Frankrijk over het verloop van de grens.