Al het nieuws


Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Koraalriffen op Sint Maarten verkeren in zorgelijke toestand. Volgens de Nature Foundation is extra bescherming en restauratie van de riffen, en een goede afvalwaterbehandeling nodig om het bestaan van de koraalriffen te verzekeren.

koraalriffenDat meldt The Daily Herald.
De Nature Foundation heeft de staat van de koraalriffen van het eiland opnieuw wetenschappelijk onderzocht om veranderingen in het koraalrif door de jaren heen te bepalen. De stichting maakt zich zorgen over de huidige staat van de riffen rond Sint Maarten, met name met betrekking tot de grote hoeveelheid afvalwater die in de oceaan terechtkomt, en de nieuwe ziekte waarbij steenachtige koralen hun weefsel verliezen. Beide problemen bedreigen het bestaan en het herstel van de koraalriffen op Sint Maarten.
Elk jaar wordt het rif gemonitord volgens de wetenschappelijke methoden van het Global Coral Reef Monitoring Network (GCRMN) Caribbean, die de gezondheid, samenstelling en de toestand van koraalriffen meten.
,,Momenteel hebben we een grote achteruitgang van onze koraalriffen gezien. Vooral de nieuwe ziekte heeft veel grote koraalkolonies gedood en gezonde riffen veranderd in dode koralen bedekt met algen. Bovendien maakt de voortdurende stroom van afvalwater in onze oceaan koralen vatbaar voor ziekten. Daarbij verslechtert de toestand van onze riffen omdat algen bloeien van voedingsstoffen afkomstig van afvalwater en rioolwater, waardoor de habitat van vissen en koraalriffen wordt overwoekerd. In de komende maanden zullen de gegevens worden geanalyseerd en vergeleken met voorgaande jaren om de grootte van de achteruitgang van het koraalrif op Sint Maarten vast te stellen”, aldus Melanie Meijer zu Schlochtern, onderzoekmedewerker van Nature Foundation.
De stichting onderzocht voornamelijk de omgeving in het beschermde natuurgebied Man of War Shoal Marine, maar ook andere belangrijke locaties op het eiland. Alle metingen worden uitgevoerd langs een transectlijn en vijf keer herhaald op één duiklocatie.
,,Koraalriffen zijn cruciaal voor de economie van het eiland. Studies uitgevoerd door de Nature Foundation hebben aangetoond dat riffen jaarlijks ongeveer 50 miljoen dollar bijdragen aan onze economie, dus het is van cruciaal belang dat we gegevens verkrijgen over hun status en hun ecologische functie. Vooral na het ervaren van de sterkste orkanen en de meeste destructieve koraalziekte ‘Stony Coral Tissue Loss Disease’”, voegde manager Tadzio Bervoets van Nature Foundation eraan toe.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.