Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Een aantal woedende leerkrachten van de Sint Maarten Academy zijn maandagmiddag weggelopen uit een vergadering met de voorzitter van de stichting voor academisch en beroepsonderwijs (Fave), Roland Duncan, nadat hen werd verteld dat niet kon worden vastgesteld wanneer zij hun vakantiegeld betaald zouden krijgen.

 

sxmlerarenMaandagochtend gingen de leraren nog de straat op met protestborden om hun vakantiegeld te eisen. Verschillende automobilisten die langsreden toeterden toen ze langs de protesterende leraren reden om hen te laten weten dat ze gesteund worden.
Duncan zei tijdens de ontmoeting met de leraren dat hij op de hoogte is dat de leraren betaald moeten worden, maar dat hij niet weet wanneer dit zal gebeuren. De spanningen liepen op en veel leraren liepen de vergadering uit, zo meldt The Daily Herald
Duncan vertelde ook dat arbeidsovereenkomsten van een aantal leraren in vaste dienst niet verlengd worden. Deze leraren krijgen een ontslagvergoeding, maar waar de fondsen hiervoor vandaan zullen komen is niet bekend.
De leraren zijn van plan hun eerder overeengekomen strategieën voort te zetten terwijl ze blijven lobbyen voor de betaling van hun vakantiegeld.
De Windward Islands Teachers Union (Witu) stuurde zaterdag een brief naar het bestuur van Fave, met het ultimatum dat het vakantiegeld voor 28 juni betaald moet worden. Witu-voorzitter Claire Elshot vertelde The Daily Herald op maandag dat de vakbond de volgende stap zal zetten als het vakantiegeld niet voor die datum wordt betaald. Leraren hebben recht op hun vakantiegeld, benadrukte ze.
De vakbond richtte zich ook op de ‘geen werk, geen loon’-uitspraken van Duncan in zijn brief en merkte op dat dit niet van toepassing kan zijn op leraren die een paar uur hun werk hebben neergelegd om informatie in te winnen over de status van hun vakantiegeld, dat ze tot nu toe niet hebben ontvangen.
Ze zei ook dat er financiële gevolgen en procedures volgen als het bestuur de contracten van vaste werknemers wil beëindigen.
Duncan maakte de leraren duidelijk dat de regel ‘geen werk, geen loon’ zou worden toegepast op degenen die ervoor kiezen om niet te werken, terwijl de leraren beweren dat de regel ‘geen loon, geen werk’ voor hen geldt, wat betekent dat ze niet zullen werken als ze niet worden betaald.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).