Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Er is een onderzoek gestart naar de problemen rondom het reisdocument van geschorst Statenlid Theo Heyliger. Zijn paspoort staat vermeld als ‘gestolen’ in de International Police Organisation Interpol database. Aldus The Daily Herald.

heyliger,,Uit interne onderzoeken is gebleken dat de lokale politie geen officieel rapport heeft ontvangen over het ‘gestolen’ of ‘vermiste’ paspoort van Heyliger. Ook is het paspoort niet gerapporteerd als gestolen of vermist bij de verschillende Interpolbureaus op Sint Maarten, Curaçao, Nederland, Washington, noch het hoofdkantoor in Lyon, Frankrijk”, zei minister van Justitie Cornelius de Weever.
,,De integriteit van zowel de politie als Interpol moet worden beschermd.” Om ervoor te zorgen dat geen ongeoorloofde invloed door een lokale gerechtelijke entiteit heeft plaatsgevonden, heeft De Weever contact opgenomen met de procureur-generaal om de nationale rechercheurs in te schakelen voor een onafhankelijk onderzoek.
De Weever vindt de kwestie zeer zorgelijk en wil duidelijkheid krijgen over hoe en door wie dit paspoort als 'gestolen' werd gemeld ‘om te voorkomen dat dit ook met een andere burger van Sint Maarten gebeurt’.
Zelfs TBO (Team Bestrijding Ondermijning)-teamleider Jeroen Kuipers heeft geen idee hoe het paspoort gerapporteerd heeft kunnen worden als gestolen. ,,We hadden het paspoort van Heyliger in ons bezit, dus er was geen reden voor ons om een signaal af te geven", zei Kuipers.
Heyliger en zijn vrouw Grisha Heyliger-Marten vlogen vorige week dinsdag naar Curaçao voor een interview bij het consulaat van de Verenigde Staten in een poging een medisch visum te verkrijgen. Heyliger heeft een visum nodig omdat zijn elektronisch systeem voor reismachtiging (Esta) werd geannuleerd nadat het Openbaar Ministerie zijn paspoort in beslag had genomen toen hij in februari in voorlopige hechtenis zat.
Het medisch visum is door de Amerikaanse autoriteiten aan Heyliger verleend. Tot grote verbazing van de familie werd het paspoort van Heyliger in de Interpol-database vermeld als 'gestolen'. Het voormalige Statenlid wacht momenteel op een nieuw paspoort. De vrouw van Heyliger had kritiek op het parket dat het reisdocument in handen had voordat het vorige week aan Heyliger werd vrijgegeven.
Parlementsvoorzitter Sarah Wescot-Williams riep de regering afgelopen maandag op om de problemen rond het reisdocument van Theo Heyliger te onderzoeken.