Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Opgeschort parlementslid Theo Heyliger die in voorlopige hechtenis zit, is gisteren met spoed naar het Sint Maarten Medical Center (SMMC) gebracht. Hij lijdt aan ernstige jicht, omdat hij in de gevangenis beperkte toegang tot zijn medicatie heeft gehad.

heyliger Dit meldt The Daily Herald.
Artsen van het SMMC zullen moeten bepalen of Heyliger een spoedoperatie nodig heeft. Ongeveer 10 jaar geleden moest hij een soortgelijke operatie ondergaan.
Een arts die Heyliger afgelopen woensdag heeft bezocht in de gevangenis, waarschuwde de gevangenisdirectie dat als Heyliger geen medische behandeling krijgt, zijn leven in gevaar zou kunnen komen. Volgens SMN News stond de arts erop dat Heyliger voor behandeling naar het SMMC moest worden overgebracht, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Bronnen zeggen dat het Openbaar Ministerie niet wilde dat Heyliger naar het ziekenhuis werd gebracht, omdat hij verwacht werd vandaag voor de rechtbank te verschijnen.
Heyliger zou vandaag van de rechter te horen krijgen of zijn detentie met nog eens 30 dagen wordt verlengd. In maart beval een rechter hem 60 dagen vast te houden op verzoek van de aanklager. Die periode nadert zijn einde.
Dat het niet goed ging met Heyliger werd tevens opgemerkt door parlementslid Franklin Meyers van de United Democrats. Meyers waarschuwde Nederland in een openbare zitting van het parlement op woensdag nadat hij Heyliger had bezocht in de Pointe Blanche-gevangenis waar het geschorste parlementslid langdurig wordt vastgehouden op beschuldiging van corruptie en het witwassen van geld. ,,Mocht er maar iets met hem gebeuren terwijl hij in hechtenis is, dan mogen de Nederlanders zich ernstige zorgen gaan maken.” Meyers heeft verder niet uiteengezet welke acties ondernomen kunnen worden op basis van zijn waarschuwing.
,,Zowel Heyliger als de andere gevangenen worden 23 uur per dag binnen opgesloten met amper een uur zonneschijn en frisse lucht om te overleven”, zei Meyers. ,,Ik kan niet accepteren hoe hij wordt behandeld.”
Meyers vroeg de minister van Justitie, Cornelius de Weever, om de situatie in de gevangenis te bekijken en de zaken daar zo snel mogelijk recht te zetten.
De nare situatie in de gevangenis wordt al jarenlang aangeduid als een groot probleem. Het is echter meer in beeld gekomen sinds maart toen Heyliger vanaf Bonaire werd overgebracht naar de gevangenis.
Heyliger werd op 19 februari in zijn huis gearresteerd. Hij werd eerst onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden op het politiebureau van Philipsburg, totdat hij werd overgebracht naar de moderne en meer humane faciliteiten op Bonaire. Een rechtsgevecht volgde op zijn terugkeer naar Sint Maarten en dat resulteerde in zijn detentie in Pointe Blanche.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).