Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Voormalig directeur van Immigration and Border Protection (IBP) Services, Udo Aron (57) is schuldig bevonden aan mensensmokkel, valsemunterij en nalatigheid van zijn plicht als ambtenaar in de ‘Robalo’-zaak.

mensensmokkelVoor deze misdaden en het illegaal bezit van twee luchtdrukkanonnen krijgt Aron een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden, met een proeftijd van drie jaar en een boete van 250.000 gulden. Hij zal ook vijf jaar lang worden uitgesloten van de ambtenarij, aldus The Daily Herald.
Beleidsadviseur bij IBP, Erling Leroy Alfred Hoeve (39), die werd vrijgesproken van mensensmokkel, maar schuldig werd bevonden aan de andere aanklachten, krijgt een taakstraf van 160 uur en wordt drie jaar lang uitgesloten van de ambtenarij.
De verdachten werden beschuldigd van het illegaal binnensmokkelen van meerdere personen via de zogenaamde ‘Decisions to Allow Entry’, (DTAE’s) tussen 18 maart en 5 mei 2016, die in strijd is met de Landsverordening toelating en uitzetting (LTU).
Ze werden ook beschuldigd van vervalsing van documenten, waaronder DTAE's, reis- en identificatiedocumenten in april 2016. Deze documenten bevatten vervalste verklaringen waaruit bleek dat de minister van Justitie toestemming gaf aan reizigers om Sint Maarten binnen te komen of door te reizen op basis van artikel 3, sectie 2 van de LTU.
Aron was sinds 1 oktober 2011 de directeur van IBP. Zijn bevoegdheid om documenten te ondertekenen werd opgeheven op 13 mei 2016, nadat een rapport werd ingediend over zijn mogelijke betrokkenheid bij mensensmokkel. Hij zou toegang hebben verleend aan een vrouw (een vriendin van zijn partner) uit de Dominicaanse Republiek die geen visum had voor Sint Maarten, op Princess Juliana International Airport op 5 mei 2016.
Volgens de rechter had Aron publiekelijk zijn positie en autoriteit misbruikt door niet-toegestane DTAE’s uit te reiken en had hij immigratiebeambten bevolen om vier personen op Sint Maarten toe te laten terwijl ze niet mochten binnenkomen.
Bij het uitspreken van de straf hield de rechter rekening met het feit dat dit de eerste misdaad van Aron was en dat hij niet voor winst handelde of zich schuldig maakte aan exploitatie. Ook werd overwogen dat het meer dan twee jaar duurde voordat deze zaak aan het licht kwam.
Omdat de Pointe Blanche-gevangenis momenteel vol is, heeft het Hof geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. In plaats daarvan werd besloten een boete op te leggen, verklaarde het Hof in het vonnis van Aron.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.