Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad/Philipsburg - Negen Statenleden hebben vrijdag vergaderd over de schorsing van het in hechtenis verkerende Statenlid Theo Heyliger.

heyligerDat schrijft The Daily Herald. Het belangrijkste doel van deze bijeenkomst was om de schorsing officieel te erkennen nadat het Openbaar Ministerie de Staten officieel op de hoogte heeft gesteld van de verdenkingen van corruptie en witwassen aan het adres van Heyliger. Nu kan het proces om Heyliger in de Staten te vervangen, gaan beginnen.
De Statenvergadering was eerst gepland voor 9.00 uur, maar moest wegens een gebrek aan quorum worden uitgesteld. Statenvoorzitter Sarah Wescot-Williams riep de vergadering vervolgens om 13.00 uur weer op, dit keer wel met een Statenmeerderheid van negen leden aanwezig. Met de lege stoel die Heyliger heeft achtergelaten, bestaat de Staten op dit moment uit 14 leden. Dit maakt besluitvorming in de Staten uiterst moeizaam.
Heyliger (United Democrats) - verdacht van corruptie - werd twee weken geleden in zijn huis in Guana Bay aangehouden. Het Statenlid maakt deel uit van de Larimar-zaak waarbij onderzoek wordt verricht naar grootschalige fraude en corruptie in de bouwsector op Sint Maarten. In deze zaak wordt Heyliger ervan verdacht in 2011 als voormalig minister 300.000 dollar aan steekpenningen te hebben aangenomen in ruil voor het verlenen van bouwopdrachten, ‘wetende dat dit in strijd was met zijn plicht’, aldus het OM eerder. Eind januari werden in de Larimar-zaak het kantoor van Heyliger en diverse woningen al doorzocht door het TBO en werden twee arrestaties verricht. Ook werd er beslag gelegd op onroerend goed.
Naar Heyliger loopt ook een onderzoek wegens een poging tot omkoping in 2013 van oud-Statenlid Romain Laville. Heyliger zou hem een half miljoen dollar aan hebben geboden om zijn partij te verlaten en zo de toenmalige regering ten val te brengen. Die zaak moet nog voor de rechter komen.
Ondanks alle verdenkingen werd Heyliger vorig jaar door de gouverneur als formateur van het kabinet-Marlin-Romeo aangesteld. Hij kon echter geen premier worden omdat hij niet door de screening kwam.
Vorige week werd Heyliger naar Bonaire afgevoerd, waar hij wordt vastgehouden in afwachting van de behandeling van zijn zaak.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.