Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Statenlid Theo Heyliger wordt vandaag om 14.00 uur voorgeleid aan de rechter-commissaris, die moet beslissen of hij langer in hechtenis blijft. Heyliger is opgesloten in een politiecel in Philipsburg, aldus The Daily Herald.

Theo HeyligerHet Team Bestrijding Ondermijning (TBO) viel dinsdagochtend rond 7.00 uur de woning van Heyliger binnen. Zijn vrouw en kinderen waren getuige van de aanhouding, waarna een urenlange doorzoeking van het huis volgde. De officieren namen documenten en gegevensdragers in beslag.
Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels bevestigd dat de aanhouding te maken heeft met het Larimar-onderzoek. In die zaak wordt Heyliger ervan verdacht in 2011 als voormalig minister 300.000 dollar aan steekpenningen te hebben aangenomen in ruil voor het verlenen van bouwopdrachten, ‘wetende dat dit in strijd was met zijn plicht’.
Daarnaast is Heyliger verdachte in nog een ander strafrechtelijk onderzoek. Justitie verdenkt hem van het omkopen van oud-Statenlid Romain Laville in 2013. Heyliger bood hem een half miljoen dollar aan om zijn partij te verlaten en zo de toenmalige regering ten val te brengen.
Grisha Heyliger-Marten, echtgenote van Theo Heyliger, zei dinsdag dat de aanhouding en hechtenis van haar man als ‘een steek in de rug’ voelt. ,,Ze kwamen met tien voertuigen naar ons huis. Ze waren beleefd naar mijn kinderen, inclusief de jongste die zes jaar oud is. Ik dacht dat ze Theo naar Pointe Blanche zouden brengen.”
De leider van de United Democrats werd naar het politiebureau van Philipsburg gebracht, dat onlangs door het Europees Hof werd veroordeeld als ongeschikt voor opsluiting van mensen. 
,,Hoe komt het dat alle andere gedetineerden in dit onderzoek in Pointe Blanche werden vastgehouden, behalve Theo? Ze willen hem en dit land breken”, voegde ze eraan toe in haar verklaring aan de media.
De United Democrats Party heeft in een reactie op de arrestatie van Heyliger ook een verklaring uitgegeven.
,,Het spreekt voor zich dat de arrestatie een grote klap is voor de United Democrats en we beschouwen dit als een ‘duistere dag’, niet alleen voor de partij, maar vooral voor de vrouw en kinderen van Theo en Sint Maarten in het algemeen”, zei plaatsvervangend leider Sarah Wescot-Williams.
,,We zullen de ontwikkelingen rondom de arrestatie nauwlettend volgen. Heyliger is onschuldig totdat het tegendeel bewezen wordt. We moeten, ook ten behoeve van ons land, vertrouwen hebben in het rechtssysteem en we kunnen alleen maar hopen op rechtvaardigheid. Het belang van de bevolking zal centraal blijven voor de partij, ondanks deze ernstige tegenslag waarmee we geconfronteerd worden”, aldus de partij.
De United Democrats zal haar leden en de bevolking van Sint Maarten op de hoogte brengen van de koers van de partij naarmate meer details en informatie beschikbaar komen. De politie en andere veiligheidsdiensten moeten alert zijn voor mogelijke protestacties wegens ontevredenheid over de arrestatie van Heyliger.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.