Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Philipsburg - Met zeven cruiseschepen in de haven was het afgelopen zaterdag een drukte van belang. Op de ligplaatsen aan de Dr. A.C. Wathey Cruise & Cargo Facility lagen de cruiseschepen The Spirit, The Carnival Fascination, The Seabourn Odyssey, de Koningsdam, The Freedom of the Seas, Star Flyer en Wind Surf.

F13 SXM Topdrukte in havenIn totaal waren er ongeveer 12.000 passagiers en 4.300 medewerkers in de haven aanwezig. Sint Maarten heeft zichzelf tot thuishaven van de regio uitgeroepen en heeft hiermee de aantrekkingskracht als bestemming vergroot. De nadruk is gelegd op luxe, hoogwaardige merken in de cruisesector. Dat vertaalt zich in passagiers met meer koopkracht. Hierdoor verschuift de waarde als bestemming van kwantitatief cruisetoerisme naar kwalitatief.
De Star Flyer, Wind Surf, en Seabourn Odyssey haalden passagiers op als onderdeel van de ‘home porting’-service. Doordat Sint Maarten de thuisbasis is van deze schepen, vinden ook de wisselingen van de crews er plaats. Hierdoor is een aanzienlijke verhoging van het aantal stafwisselingen per schip gegenereerd. Ook heeft dit ervoor gezorgd dat er meer luchttransporten plaatsvinden en het zorgt voor meer transporten van en naar het vliegveld. Dit is goed voor de omzet van lokale ondernemers. Ook het feit dat de cruisers volgens de statistieken vaak twee dagen voor de cruise aankomen en na afloop van de cruise nog twee dagen doorbrengen op de bestemming, zorgt voor meer business.
Sint Maarten wil ook de belangrijkste bevoorradingshaven voor cruiseschepen worden. Cruiseschepen met 3.000 tot 5.000 gasten en bemanning consumeren elke dag grote hoeveelheden voedsel tijdens een zevendaagse cruise. Dit levert werkgelegenheid op en komt de economie ten goede door bijvoorbeeld meer inkomsten voor de haven. Bedrijven die hiervan het meest profiteren zijn met name de taxi’s, autoverhuurbedrijven, brandstofleveranciers, horeca, entertainment en drank- en voedselgroothandels voor bevoorrading van de schepen. Ook de winkeliers en bedrijven in en rondom de luchthaven profiteren van meer omzet van de aankomende en vertrekkende gasten.

 

 

 

 

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.