Al het nieuws

 Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - In Sint Maarten werd de economische krimp van 4,7 procent in het derde kwartaal van 2018 veroorzaakt door de sectoren restaurants & hotels, groot- en kleinhandel, vastgoed, huur & zakelijke dienstverlening en transport, opslag & communicatie.

sxmtoerisme,,De reële toegevoegde waarde nam sterk af in de sector restaurants & hotels door een scherpe daling van het aantal verblijfstoeristen in alle markten door de schade die orkaan Irma had toegebracht aan de toeristische infrastructuur, waaronder de grootste hotels en de terminal van de Princess Juliana International Airport”, aldus de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in het verslag over de maanden juli, augustus en september vorig jaar.
Het cruisetoerisme nam echter sterk toe door de terugkeer van trouwe cruisemaatschappijen, het snelle en effectieve herstel van de dienstverlening door de A.C. Wathey Cruise & Cargo Facilities en de heropening van toerisme-gerelateerde attracties en activiteiten.
De activiteiten in de groot- en kleinhandel op Sint Maarten namen af door de daling van de particuliere consumptie en de bestedingen van de toeristen, vervolgt de rapportage van de CBCS.
,,De sterke daling van het verblijfstoerisme resulteerde ook in een krimp in de sector vastgoed, huur & zakelijke dienstverlening, in het bijzonder de timesharesector.”
Het negatieve resultaat in de sector transport, opslag & communicatie was het gevolg van een daling van de luchthavengerelateerde activiteiten, gematigd door wel meer activiteiten in de zeehaven.
De Centrale Bank: ,,De reële toegevoegde waarde nam daarentegen toe in de sectoren bouw, financiële dienstverlening, utiliteiten en industrie. De groei in de bouwsector werd veroorzaakt door de lopende reparatie- en wederopbouwactiviteiten, terwijl de expansie in de financiële dienstverlening in lijn was met de stijging van de netto rente-inkomsten, vergoedingen en overige inkomsten van de commerciële banken.”
De productie steeg in de utiliteitssector door een toename van de waterproductie, gematigd door een lagere elektriciteitsproductie. ,,Voorts was de groei in de industriesector het resultaat van meer reparaties aan jachten door de terugkeer van jachten nadat de jachthavens en andere activiteiten in en rond de Simpson Bay Lagoon grotendeels waren hersteld.”
De overheid van Sint Maarten registreerde een lager tekort op de gewone dienst in het derde kwartaal van 2018 vergeleken met het derde kwartaal van 2017. De verbeterde situatie van de openbare financiën was het gevolg van een stijging van de overheidsinkomsten, gematigd door hogere uitgaven.
De stijging van de inkomsten kwam volgens de CBCS voornamelijk door de hervatting van de activiteiten van de overheid, waaronder de belastinginning, nadat die door orkaan Irma in september 2017 nagenoeg tot stilstand kwamen.
,,Hierdoor namen de belastinginkomsten en de inkomsten uit concessies en vergoedingen toe.” De stijging van de overheidsuitgaven werd veroorzaakt door meer uitgaven aan sociale zekerheid, rente en goederen & diensten.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).