Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De Anti-Corruption Taskforce (TBO) voerde dinsdag diverse huis- en kantooronderzoeken uit op Sint Maarten en Curaçao in verband met het Larimar-onderzoek. Twee personen zijn gearresteerd, aldus The Daily Herald.

F19 OPSXM aanhoudingen LarimarTBO-woordvoerder Roderick Gouverneur bevestigde dat er een huiszoeking was uitgevoerd met betrekking tot het Larimar-onderzoek, maar hij gaf niet aan waar. Aangenomen wordt dat het huis van Theo Heyliger en dat van familielid G.P., vermoedelijk de stiefvader van Heyliger, deel uitmaakten van de zoektocht. Tijdens de zoekacties werd ‘eigendom’ in beslag genomen en de verdachten G.P. en R.E. werden gearresteerd.
Theo Heyliger, politicus en invloedrijkste zakenman van Sint Maarten, speelt een hoofdrol in de rechtszaak Larimar, tegen de Nederlandse consultant R.M. Die heeft de politicus in 2001 300.000 dollar aan smeergeld betaald in ruil voor overheidsopdrachten aan Nederlandse bouwbedrijven.
Heyliger zou moeten hebben geweten of redelijkerwijs kunnen vermoeden dat het om steekpenningen ging, zo staat in de aanklacht tegen R.M.
R.M. werd ook beschuldigd van de poging tot omkoping van andere overheidsfunctionarissen tussen 2006 en 2018 in ruil voor bouwopdrachten aan onder meer Ballast Nedam en Volker Stevin. Hem wordt tevens witwassen ten laste gelegd voor een bedrag van 8.987.532 gulden.
R.M. werd in augustus vorig jaar gearresteerd in Rotterdam en naar Sint Maarten overgebracht voor verhoring.
In Nederland is R.M. onderwerp van onderzoek ‘Frozen’ door de Fiscal Intelligence and Investigation Service (Fiod). Hij zit in afwachting van zijn berechting in de Point Blanche-gevangenis. Op zijn onroerend goedbezittingen in Nederland, Spanje en Sint Maarten is beslag gelegd.
In verband met de reconstructie van Sint Maarten na de orkaan Irma waarschuwt TBO voor tekenen van corruptie en fraude in zowel de publieke als de bouwsector. De TBO is een samenwerkingsverband bestaande uit de Kingdom Detective Cooperation Team (RST) en de openbare aanklager onder de procureur-generaal van Curaçao en Sint Maarten, Bonaire, Sinth Eustatius en Saba.
De TBO is gespecialiseerd in het aanpakken van financiële criminaliteit en corruptie en onderzoekt verschillende aspecten van fraude, zoals belastingfraude, vervalsing en het witwassen van geld. Corruptie vermindert het inkomen van het land en heeft een negatief effect op de economische welvaart van het land.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.