Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag/Philipsburg - Het idee van Statenlid Claude Peterson (St. Maarten Christian Party) om met wederopbouwgeld een futuristisch nieuw parlementsgebouw te bouwen heeft bij Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) alarmbellen doen afgaan.

sint maartenHij stuurde afgelopen weekend alvast vragen naar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).
Het ontwerp van Richardson Designs moet 145 miljoen dollar kosten en volgens Peterson kan dat betaald worden vanuit het trustfonds bij de Wereldbank. Dat zou betekenen dat ruim een kwart van dit fonds van 470 miljoen euro voor de wederopbouw, dat wordt betaald door Nederland, aan het nieuwe parlement zou worden besteed.
Het gaat om een futuristisch ‘zoutkristallen’ ontwerp van kogelwerend glas. Peterson wil dat er een orkaanschuilplaats bij komt, zodat mensen daar de orkaan kunnen volgen en rondvliegend puin tegen de glazen ‘zouttoren’ kunnen zien slaan, aldus een verslag van The Daily Herald.
Verbouwereerd vraagt Van Raak aan Knops of deze het met hem eens is dat het wederopbouwgeld bedoeld is voor herstel van de infrastructuur en huizen en bestrijding van de armoede, ‘maar niet om parlementariërs zichzelf een duur en luxe cadeau te geven’. Het Kamerlid wil dat Knops uitsluit dat het geld naar dit ‘prestigeproject’ gaat.
Van Raak grijpt de kwestie aan om ook nog eens te vragen naar de hoge salarissen die parlementariërs op Sint Maarten, ‘het kleinste land in het Koninkrijk’, krijgen. ,,Wat is er tot nu toe terechtgekomen van het voornemen om de hoge vergoedingen van de parlementariërs op Sint Maarten te verlagen?”
Overigens is er ook in de Staten van Sint Maarten verbaasd gereageerd. Oppositiepartij National Alliance noemt het idee van Peterson ‘verontrustend’ omdat er zestien maanden na Irma nog steeds mensen dak- en thuisloos zijn. Deze mensen helpen met het geld uit het trustfonds zou de eerste prioriteit moeten zijn.
Volgens Peterson is het geld voor huizenherstel al toegewezen. Richardson Design, een bedrijf van SER-voorzitter Damien Delano Richardson, heeft voorgesteld ook ander Nederlands geld en geld uit het pensioenfonds APS te gebruiken voor het plan. Bovendien zou het plan ook 26,3 miljoen dollar per jaar opleveren voor de staatskas door verhuur van winkel- en kantoorruimtes in het project, dat ook het oude postkantoor, het oude bestuurskantoor en het plein omvat.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).