Al het nieuws

 Van een onzer verslaggevers

Philipsburg - De bouw van het nieuwe Sint Maarten General Hospital moet volgens de Italiaanse aannemer Inso gewoon doorgaan zoals gepland stond, ondanks de twijfels die zijn gerezen over de aannemer.

inso Dit meldt The Daily Herald.
,,Inso en de Italiaanse regering zullen doen wat nodig is om het vertrouwen te herstellen bij SMMC en haar belanghebbenden”, zei Condotte/Inso extraordinary commissioner Giovanni Bruno.
Minister van Volksgezondheid Emil Lee en een delegatie bestaande uit SMMC-vertegenwoordigers bezochten onlangs het hoofdkantoor van Inso in Florence, Italië, om meer duidelijkheid te krijgen over de financiële problemen waarin Inso zou verkeren.
Lee begon de reis nadat hem werd meegedeeld dat Inso was opgenomen in de buitengewone administratieve procedure (EAP) in Italië, om meer informatie te krijgen over wat het EAP met zich meebrengt voor Inso en het Sint Maarten General Hospital.
Inso’s nieuwe aangestelde general manager Luca Dal Fabbro zei dat Inso niet failliet is. ,,Dankzij het EAP is Inso een financieel gezond bedrijf en dat blijft het.” Het EAP beschermt Inso tegen zijn schuldeisers en is bedoeld om Inso een frisse en schone start te bieden zonder oude schulden.
De Italiaanse overheid, die financiële steun verleent aan bedrijven in buitengewone administratieve procedures (EAP) met garanties, heeft 190 miljoen euro aan garanties verstrekt aan Inso's moederbedrijf Condotte d'Acqua (Condotte). ,,Op dit moment heeft Inso geen financiële steun van de Italiaanse overheid nodig, omdat Inso zijn reguliere bedrijfsactiviteiten kan uitvoeren”, benadrukte Dal Fabbro.
Vanwege het EAP is Inso nu feitelijk een overheidsbedrijf en Inso zal worden geherstructureerd of verkocht als een zelfstandig bedrijf. Bruno verwacht dat het EAP in mei 2019 zal kunnen worden afgerond.
Inso heeft een sterk verlangen om te beginnen met de bouw van het nieuwe ziekenhuis in februari 2019, zoals oorspronkelijk gepland. De totale bouwtijd zou ongeveer vier jaar zijn, waarbij het hoofdgebouw in ongeveer drie jaar gereed zou zijn.
SMMC zegt dat Bruno heeft bevestigd dat alle reguliere garanties en uitvoeringsgaranties zullen gelden volgens het internationale Fidic-contract dat werd ondertekend in september 2016.
,,Ons doel om meer informatie te krijgen is behaald. Dit is een stap in de goede richting. We werken samen met de Tripartite, de belanghebbenden en de kredietverstrekkers om oplossingen te vinden om ons broodnodige ziekenhuis te realiseren volgens de geplande tijdlijn”, zei Lee.
De volgende stap is om de besprekingen voort te zetten met de kredietverstrekkers van het Sint Maarten General Hospital-project en de Wereldbank. Ook moet de ontvangen informatie gedeeld worden, volgens algemeen directeur van SMMC, Kees Klarenbeek.
,,We hopen dat we in de komende weken duidelijkheid kunnen bieden over de volgende stappen. Als we voor half februari 2019 een definitieve oplossing kunnen vinden, zullen we geen tijd verliezen bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis”, zei Klarenbeek.
Inso heeft een jaaromzet van 200 miljoen euro en heeft meer dan 80 ziekenhuizen in meer dan 20 landen over de hele wereld gebouwd. Momenteel heeft Inso een projectportfolio van ongeveer 1,3 miljard euro.
De opdracht voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis is gegund aan Inso op basis van zijn technische en financiële bekwaamheid, conform de aanbestedingsprocedure van 2016.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.