Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De schatkist van Sint Maarten is leeg. Minister van Financiën Richard Gibson heeft de bank verzocht om 5 miljoen gulden krediet om aan zijn verplichtingen tot de tweede week van januari te kunnen voldoen. ,,We zitten in een crisis”, zei hij op de persconferentie van de regering. Gibson verwacht na die periode het geld terug te kunnen betalen. Op dit moment kan Sint Maarten geen kant op. Sinds de autonome status zijn er alleen maar schulden opgebouwd, zegt de minister. De komende drie jaar moet er voor 60 miljoen gulden aan schulden worden weggewerkt. ,,Dat betekent dat we bij 445 miljoen gulden aan gemiddelde inkomsten we maar 425 miljoen hebben om uit te geven.” De totale schuld is volgens de minister 200 miljoen.
Daar komt nog bij dat er vanaf september 2016 begonnen moet worden met het terugbetalen van de schuldsanering die door Nederland is verleend bij de opheffing van de Nederlandse Antillen in 2010. Sint Maarten moet 27 procent daarvan voor zijn rekening nemen, wat neerkomt op 26 miljoen gulden per jaar. ,,We kunnen niet doorgaan zoals we bezig zijn.” Gibson is van plan de ministeries aan strikte regels te binden voor hun uitgaven en die maandelijks te controleren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.