Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De voorlopige hechtenis van de 18-jarige J.B.R. is opgeheven. Zij werd op Sint Maarten aangehouden nadat ze een 14-jarig meisje mishandelde. Deze mishandeling werd gefilmd en op sociale media geplaatst. Dit fenomeen, ook wel ‘happy slapping’ genoemd, is strafbaar benadrukt het Openbaar Ministerie Sint Maarten (OM).
De politie doet verder onderzoek naar de vechtpartij. Zo zal worden onderzocht wie de vechtpartij heeft gefilmd en wie de vechtpartij heeft aangemoedigd. Het filmen van een vechtpartij is onder omstandigheden strafbaar. Ook het aanmoedigen daarvan kan strafbaar zijn onder de bepalingen van openlijk geweld. Het OM: ,,Het is altijd beter om de vechtpartij proberen te stoppen of om hulp te halen.”
Het OM meent dat er sprake is van een ‘ernstig feit’, maar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte hebben de doorslag gegeven voor de schorsing van haar voorlopige hechtenis. Het OM legt uit: ,,De verdachte is van jonge leeftijd, zij heeft geen strafblad en zij heeft niet eerder agressiviteitsproblemen op school vertoond. Belangrijk is ook dat zij, op maandag na de vechtpartij, zichzelf reeds had gemeld bij de politie. Zij heeft volledige medewerking aan het onderzoek verleend.”
Het OM adviseerde de rechter-commissaris dan ook om de voorlopige hechtenis te schorsen onder bijzondere voorwaarden. Zo moet de 18-jarige zich melden bij de reclassering en meewerken aan de totstandkoming van een psychologisch en/of psychiatrisch rapport. Ook heeft zij een contactverbod opgelegd gekregen. Zij mag geen contact opnemen met het 14-jarige slachtoffer. De verdachte zal door haar school in de gelegenheid worden gesteld om haar examens te maken. Ook zal zij tot aan de zitting onder toezicht blijven van de reclassering.
Vooruitlopend op haar toekomstige taak als Bureau Slachtofferzorg is de Voogdijraad door het OM verzocht om in gesprek te gaan met het minderjarige slachtoffer en haar familie. Onderzocht wordt of een vorm van herstelbemiddeling mogelijk is.
Het filmen van geweld is niet nieuw. Tegenwoordig is het met videocamera’s in mobiele telefoons echter makkelijker om dit te doen. Happy slapping werd in de herfst van 2004 voor het eerst gesignaleerd in Zuid-Londen, maar de rage verspreidde zich vervolgens over heel Groot-Brittannië en sloeg daarna over naar de rest van de wereld.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.