Clyde van Putten drukt opnieuw zijn stempel op politiek Statia

Van onze correspondent
Oranjestad - Richelle Leerdam, leider van de Progressive Labour Party (PLP), voegde donderdag onverwacht een punt toe aan de agenda van de eilandraadsvergadering. Ze wilde haar steun intrekken aan gedeputeerde Arlene Spanner-Schmidt die tot die tijd namens de PLP in het bestuurscollege zat.

F17 gedeputeerdeTijdens het betoog van Leerdam over het functioneren van ‘haar eigen gedeputeerde’ bleek dat deze onvoldoende resultaten heeft geboekt in de ogen van Leerdam en partijgenoot Clyde van Putten. Waar beide eilandsraadsleden voornamelijk over vielen was haar zwakke optreden tijdens de discussie over de tarieven van de veerdienst met Saba en Sint Maarten. Dat was voor hen reden genoeg om een motie van wantrouwen in te dienen.

Tijdens haar spreektijd herinnerde Leerdam eraan dat de eilandraadsleden een controlerende taak hebben naar het bestuurscollege (BC). ,,We zien in het optreden van de gedeputeerde niet terug van waar Labour voor staat en van de plannen die we aan de bevolking gepresenteerd hebben”, aldus Leerdam. Ze noemde het een trieste ontwikkeling. ,,Maar ondanks de verschillende discussies binnen de partij zien we geen verbetering.”

Niet iedereen was het met haar eens. Raadslid voor en leider van de Democratic Party (DP) Raquel Spanner-Carty verklaarde de manier van werken van Spanner-Schmidt juist te waarderen. ,,Ik heb niet voor uw aanstelling gestemd maar ik zal ook niet voor uw vertrek stemmen”, aldus Spanner-Carty. Van Putten die daarna het woord kreeg noemde het een trieste dag. Hij keek tijdens zijn lange spreekronde uitgebreid terug naar het verleden en zijn ‘eigen verdiensten’ voor het eiland. Hierbij bleek dat hij nog steeds kwaad is over de gang van zaken vanaf de ingreep van Nederland in 2018 tot het herstel van de democratie in 2023. Pas na enige tijd kwam hij tot het punt waarover het donderdag ging en al snel bleek dat de afzetting van de eigen gedeputeerde waarschijnlijk uit zijn hoge hoed komt ,,Ik hou van de partij en de beginselen en verwacht dat iedereen zich hieraan houdt. Ik heb ingestemd met de wens van Leerdam om Spanner-Schmidt aan te stellen tot gedeputeerde maar ik was niet tevreden over wat er gepresteerd werd. Dit heb ik besproken met mijn opvolger in de partij, Richelle Leerdam”, aldus Van Putten.

Voordat de stemming over de motie begon verliet Spanner-Carty de vergadering en omdat haar fractiegenoot Mercedes Lopez-Spanner niet aanwezig was waren twee stemmen vóór de afzetting van de gedeputeerde genoeg. Zoals verwacht stemden Van Putten en Leerdam voor de motie. Hun partijgenoot Glenn Schmidt stemde tegen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.