Van onze correspondent
Oranjestad - St. Eustatius National Parks Foundation (Stenapa) maakte gisteren de recente overname bekend van wat plaatselijk bekend staat als Kings Well Resort.

STATIAStenapaDeze strategische aankoop markeert volgens Stenapa het begin van wat genoemd wordt ‘een spannend nieuw hoofdstuk in het behoud en herstel van de natuurlijke schoonheid en biodiversiteit van het eiland’.
Het Kings Well Resort zal worden omgevormd tot een ultramodern National Parks Center, dat dient als een centrum voor instandhoudingsinspanningen. Het complex krijgt de beschikking over een laboratorium dat zich toelegt op het behoud van de mariene natuur. Binnen afzienbare tijd zal dit worden uitgebreid en verder ontwikkeld tot een geavanceerd marien laboratorium. Deze faciliteit zal volgens Stenapa een cruciale rol spelen in de inspanningen van de natuurbeschermingsorganisatie om inheemse mariene herbivoren te kweken en uit te zetten op de riffen van Sint Eustatius, wat een belangrijke bijdrage levert aan het herstel en de gezondheid van de koraalriffen rond het eiland.
Het National Parks Center zal ook het aanbod van natuureducatie, tal van activiteiten en andere mogelijkheden voor de gemeenschap en bezoekers van het eiland verbeteren. Met het nieuwe centrum zullen excursies worden uitgebreid en zal het inzicht in de instandhoudingsactiviteiten van Stenapa toegankelijker worden voor kinderen van de basis- en middelbare scholen en naschoolse programma’s, en degenen die zijn ingeschreven voor Stenapa’s natuureducatieprogramma’s voor jongeren. Ouders, ouderen en andere leden van het publiek zullen ook meer mogelijkheden krijgen om deel te nemen aan natuurbeschermingsinspanningen en aan verschillende educatieve programma’s. ,,Deze inspanningen zullen niet alleen de biodiversiteit van ons mariene ecosysteem verbeteren, maar ook de lokale visserij ondersteunen, ecotoerisme stimuleren en educatieve kansen bieden aan de gemeenschap”, aldus Erik Boman, directeur van Stenapa.
De restauratie van het complex zal worden uitgevoerd in samenwerking met lokale, regionale en internationale partners. Naast het laboratorium en extra kantoren voor het personeel van het park, zal het National Parks Center huisvesting bieden aan studenten en wetenschappers uit alle disciplines, waardoor een samenwerkingsomgeving voor leren en onderzoek ontstaat. Toekomstige ontwikkelingsplannen voor het National Parks Center omvatten een conferentiefaciliteit die is ontworpen om professionals uit verschillende vakgebieden te verwelkomen en transdisciplinaire discussies aan te moedigen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.