Van onze correspondent
Oranjestad - De overheid van Sint Eustatius heeft donderdag bevestigd dat bij twee persnonen dengue is vastgesteld. Hoewel er nog niet wordt gesproken over een uitbraak moeten de inwoners waakzaam blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

STATIAdengueDe afdeling Volksgezondheid heeft twee gevallen van dengue op het eiland bevestigd en uit voorzorg de directe omgeving van de twee bevestigde gevallen ontsmet. Daarnaast is er proactief gewerkt aan het voorbereiden van het medische team om eventuele gevallen die zich kunnen voordoen te kunnen behandelen. Dengue is er al veel langer en in grote delen van de wereld. De vroegste beschrijvingen van een uitbraak dateren uit 1779 en de virale oorzaak en verspreiding ervan werden aan het begin van de 20e eeuw begrepen. Dengue is sinds de Tweede Wereldoorlog een wereldwijd probleem geworden en komt veel voor in meer dan 120 landen, voornamelijk in Zuidoost-Azië, Zuid Azië en Zuid-Amerika. Ongeveer 390 miljoen mensen per jaar worden besmet, ongeveer een half miljoen moeten in het ziekenhuis worden opgenomen en ongeveer 40.000 sterven aan de gevolgen van dengue. In 2019 werd een aanzienlijke toename van het aantal gevallen gezien. Afgezien van het elimineren van de muggen, is er gewerkt aan medicatie die rechtstreeks op het virus is gericht.
Het wordt een verwaarloosde tropische ziekte genoemd die voornamelijk wordt overgedragen door de denguemug <f"ADScala-Italic">Aedes aegypti<f"ADScala-Romein">. Omdat de ziekte onbehandeld gevaarlijk of zelfs levensbedreigend kan zijn wordt dringende medische hulp door zorgverleners aanbevolen. De meeste mensen met dengue hebben echter lichte of geen symptomen en zullen na een tot twee weken beter worden. Als symptomen optreden, beginnen ze meestal vier tot tien dagen na de infectie en duren ze twee tot zeven dagen. Symptomen kunnen zijn: hoge koorts, hevige hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn (de Nederlandse naam is daarom knokkelkoorts), braken, gezwollen klieren en/of uitslag.
De muggen die dengue overbrengen prikken overdag. Ze broeden in stilstaand water dat rond huizen wordt gevonden, zoals bloembakken, banden en emmers. ,,Het verwijderen van stilstaand water en jezelf beschermen tegen muggenbeten zijn de beste manieren om dengue te voorkomen”, aldus de overheid. Om de verspreiding van dengue te helpen voorkomen kunnen de volgende voorzorgsmaatregelen worden genomen: stilstaand water in en rond huis verwijderen of afdekken, ramen en deuren gesloten of afgeschermd houden en het liefst geen donkere kleding dragen maar wel losse lange mouwen en een broek. Het wordt aanbevolen om een insectenwerend middel te gebruiken en meteen medische hulp te zoeken wanneer er symptomen van dengue worden ervaren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.