Van onze correspondent
Oranjestad - Van september tot november onderzocht Olivier Raven de waterkwaliteit en soorten die op de zeebodem leven. Dit werd gedaan om de impact van het eiland St. Eustatius op de omliggende riffen beter te begrijpen.

F14 BES impactHet gaat om een twee tot drie jaar durend onderzoek met de naam ‘The Restoration of Resilience of Nature and Society in the Caribbean Netherlands’ dat bijdraagt aan het stoppen van de achteruitgang van de koraalriffen in Caribisch Nederland, het verbeteren van de afhankelijke ecosysteemdiensten en het waarborgen van capaciteitsopbouw op de eilanden. Het onderzoek wordt gefinancierd door Wageningen University & Research, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Raven bestudeerde het leven op de bodem met een Remotely Operated Vehicle (ROV) dat foto's maakte van de zeebodem rond Statia. Veel dingen die op het land ontstaan, kunnen de koraalriffen en de biodiversiteit beïnvloeden, zoals overmatige sedimentatie door landgebruik, afval en microplastics. Bedreigingen kunnen ook afkomstig zijn van invasieve zeedieren zoals de koraalduivels. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de riffen beter te beschermen, zodat generaties na ons kunnen genieten van de schoonheid en voordelen van de oceaan.

Tessa Haanskorf en Max Black hebben bovenstaand onderzoek voortgezet vanuit Wageningen Marine Research. Het tweetal heeft tal van locaties in het Marine Park met elkaar vergeleken. Elke twee weken werden op elf locaties rond het eiland gegevens over temperatuur, zoutgehalte en voedingsstoffen verzameld. Daarnaast hadden beiden hun eigen projecten. Haanskorf werkte met een onderwaterdrone die tot honderd meter diep willekeurige punten rond het eiland onderzocht. Er zijn veel prachtige koralen en zeegrasweiden gevonden en af en toe kwamen er een haai, barracuda of schildpad gedag zeggen. De gegevens zullen worden gebruikt om een beeld te krijgen van de koraalverdeling en gezondheid van het koraal rond Sint Eustatius.

Black onderzocht hoe data en informatie uiteindelijk terecht komen bij degenen die de beslissingen nemen. Hij was geïnteresseerd in het doorbreken van de interface tussen wetenschap en beleid en hoopte een beter begrip te krijgen van hoe gegevens worden gecommuniceerd tussen verschillende partijen en actoren. Door mensen te interviewen die betrokken zijn bij verschillende stadia van de informatiestroom, kreeg hij naar eigen zeggen een goed overzicht van wat de rollen, behoeften en verwachtingen van elk individu waren. Met deze kennis hoopt hij anderen te informeren over de uitdagingen waar mensen voor staan bij het vertalen van wetenschappelijke gegevens naar beleid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.