Van onze correspondent
Oranjestad - In een petitie roept een deel van de bevolking van Sint Eustatius op om het ‘slecht functionerende’ gezondheidssysteem op het eiland te verbeteren.

F12BES gezondheidszorgOm hun petitie kracht bij te zetten is een groep van ongeveer honderd inwoners gisteren de straat opgegaan om een stille mars te houden, zo berichten verschillende Nederlandse en Engelstalige media. Onder de deelnemers waren de eilandsraadsleden Rechelline Leerdam, Reuben Merkman en Clyde van Putten.

Directe aanleiding van de actie is het overlijden van een covidpatiënt tijdens het vervoer naar het ziekenhuis op Sint Maarten. Het is niet voor de eerste keer dat er geklaagd wordt over het (slecht) functioneren van de gezondheidszorg op het eiland. Vorige week nog plaatste het Antilliaans Dagblad een deel van het relaas van Michelle van Tongeren die in 2019 en 2020 als huisarts op Sint Eustatius werkte. ,,In de enige zorginstelling op het eiland werken vier huisartsen die meer doen dan waar ze voor zijn opgeleid”, zo schrijft Van Tongeren in het weekblad Vrij Nederland. Ze klaagt erover dat de drempel om patiënten door te verwijzen hoog is. ,,Niet in de laatste plaats omdat ik voor elke verwijzing toestemming moest vragen aan Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN), een kantoor dat namens het ministerie van VWS mijn verwijzing controleert en beoordeelt.”

Volgens de demonstranten zijn er al meer dodelijke slachtoffers gevallen door het gebrekkig functioneren van het gezondheidssysteem. In het geval van de 39 jarige Regillio Pinas, die in de helikopter op weg naar St. Maarten is overleden, zal de Inspectie Volksgezondheid en Jeugd onderzoeken of er sprake is van medische fouten of het te laat vervoeren van de patiënt naar het buureiland. Dat het gaat om een covidpatiënt die aan de complicaties van een besmetting is overleden maakt het extra wrang omdat de ‘hospitainer’ die in 2020 door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar Statia was gestuurd om covidpatiënten beter te kunnen behandelen, alweer is opgedoekt. Niet omdat hij niet meer nodig is maar omdat hij volgens Van Tongeren nooit naar behoren heeft gefunctioneerd. ,,De jonge arts die het mobiele ziekenhuis draaiende moest houden, wist niet wat een hospitainer kan en bovendien bleek de container, anders dan door VWS was beloofd, vrijwel leeg te zijn opgeleverd. Ook waren er geen meegeleverde verpleegkundigen, werkte hij op een ander voltage, was hij niet orkaanbestendig en ontbrak het sanitair”, aldus Van Tongeren.

De demonstranten zijn radeloos en roepen om actie. ,,Al veel te lang en veel te vaak krijgen we op Statia niet de zorg die we verdienen. Dit leidt continu tot ongenoegen en frustratie, zeker wanneer we een geliefde verliezen door nalatigheid”, zo schrijven de ondertekenaars van de petitie. Ze geven aan de hoop eigenlijk verloren te hebben en vinden dat ze een drastische verbetering van het zorgsysteem verdienen. ,,Pinas stierf op vrijdag 1 april en met deze petitie hebben we duidelijk gemaakt dat we dit nooit meer zullen accepteren, genoeg is genoeg." De menigte verzocht volgens de Engelstalige krant The Daily Herald om een onderzoek naar de dood van Pinas en de vicevoorzitter van het bestuur van de Stichting Zorg St. Eustatius (SEHCF), Vito Koeijers, beloofde antwoorden te geven. Hij vroeg het publiek samen te werken met het bestuur om het gezondheidszorgsysteem te verbeteren. Plaatsvervangend secretaris-generaal Abigail Norville van VWS die de afgelopen week een werkbezoek bracht aan Saba en Sint Eustatius, zegde toe dat VWS, SEHCF en het openbaar lichaam er hard aan gaan werken de kwaliteit van zorg te verbeteren.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).