Extra gelegenheid voor vaccineren om twijfelaars over te halen

Van onze correspondent
Oranjestad - Zaterdag bevestigde de overheid van Sint Eustatius dat er 2 personen zijn besmet met het coronavirus. besbesmettingenHet eiland met zijn 3.000 inwoners heeft meer dan een half jaar geen besmettingen meer gehad en had juist deze week de maatregelen verder versoepeld door volledig gevaccineerde reizigers op het eiland toe te laten.
Een van de personen die is besmet, is de op Curaçao woonachtige NOS-correspondent Dick Drayer, die zelf zijn besmetting op Facebook bekend heeft gemaakt. ,,Ik ben zojuist positief getest tijdens mijn werk op Sint Eustatius. Daar maak ik een reportage voor het NOS-journaal. Gisteren gearriveerd op dit eiland dat al heel lang geen enkele besmetting kent. Tot vandaag”, aldus Drayer donderdag 5 augustus op zijn Facebookpagina. Hij voelde zich donderdag aan het eind van de ochtend niet lekker worden Toen hij aan het eind van de middag een appje uit Curaçao kreeg dat een van zijn gasten positief op covid was getest heeft hij zich meteen laten testen bij de GGD. Drayer is volledig gevaccineerd met Pfizer en is met een negatieve test naar Statia vertrokken. St. Eustatius heeft geen covid en dus code groen, maar de vaccinatiegraad is heel laag, waardoor het risico op een uitbraak groot is. Drayer zou op het eiland gesprekken voeren over de stelling: de vraag is niet óf, maar wanneer St. Eustatius een uitbraak krijgt en hij noemt het cynisch dat juist hij degene is die als eerste patiënt het virus introduceert.
Ook een bewoner van het eiland is positief getest. Deze is kort daarvoor in het buitenland geweest. De overheid meldt dat de twee zaken los van elkaar staan en is meteen begonnen met bron- en contactonderzoek. Op vrijdagochtend is het crisisteam van Statia bij elkaar gekomen. Aan het eilandbestuur is voorgesteld om extra gelegenheid voor vaccineren te creëren om de twijfelaars nog over te halen. Het eiland kreeg eind februari van Nederland voldoende Moderna-vaccins voor de gehele bevolking. Volgens de overheid zijn 1.366 mensen inmiddels gevaccineerd. Sinds maart vorig jaar zijn er in totaal 20 besmettingen geregistreerd. Niemand op het eiland is aan het virus overleden, maar de lage vaccinatiegraad van de bevolking is reden tot zorg bij de overheid, die hoopt dat meer mensen zich zullen laten vaccineren. Afgelopen week werd bekendgemaakt dat het eiland van fase 2 naar fase 3 van de ‘roadmap’ ging en dat vanaf 2 augustus de grens voor volledig gevaccineerden is heropend. Of deze versoepeling nu wordt teruggedraaid in verband met de huidige ontwikkelingen is niet bekend.
Drayer is zaterdag naar St. Maarten gebracht en lig daar op de covidafdeling[Jv'H1] van het ziekenhuis, zo meldt hij op Facebook. Inmiddels gaat het beter met hem en hij zegt dat het naar buiten treden met zijn besmetting een bewuste keuze is die ‘geworteld is in zijn vaste overtuiging dat de pandemie het best bestreden wordt als dat met open vizier en transparantie gebeurt’.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).