‘We hebben geen andere keuze dan het eiland verder open te stellen’

Van onze correspondent
Oranjestad - Met ingang van maandag 2 augustus 2021 is op Sint Eustatius de derde fase van de ‘roadmap’ in werking getreden. Dit betekent dat volledig gevaccineerde toeristen het eiland weer kunnen bezoeken.
besgrensZe zullen zich wel aan de maatregelen moeten houden die passen bij het risiconiveau van het land van herkomst. Voorwaarde om van fase 2 naar fase 3 te gaan was dat minimaal 50 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd moet zijn.
Gevaccineerde bezoekers uit landen met een zeer hoog risico zijn welkom, maar ze moeten bij binnenkomst 5 dagen in centrale quarantaine. Veel landen in Zuid- en Midden-Amerika staan op de lijst van zeer hoogrisicolanden. Bezoekers uit landen met een hoog risico moeten zich bij aankomst houden aan een strikt protocol van 5 dagen. Ze moeten een gezichtsmasker dragen, sociale afstand bewaren en ze mogen geen grote georganiseerde evenementen bijwonen. Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten en de Verenigde Staten behoren tot deze groep. Volledig gevaccineerde bezoekers uit landen met een laag risico hoeven zich niet aan bepaalde maatregelen te houden en hoeven niet in quarantaine. Niet-gevaccineerde inwoners, familieleden, werknemers of personen die een huis op Statia bezitten en die zich eerder in een land met een hoog risico of een land met een zeer hoog risico hebben bevonden, zijn ook welkom mits ze bij binnenkomst 10 dagen in quarantaine gaan. Niet-gevaccineerde toeristen mogen Statia nog niet bezoeken.
Verdere openstelling betekent volgens de overheid van Statia dat er een hoger risico is, omdat meer bezoekers uit (zeer) hoogrisicolanden het virus mogelijk naar het eiland kunnen brengen. Daarnaast verhoogt de deltavariant het risico omdat deze variant besmettelijker is. ,,Echter, door de enorme impact van Covid-19 op de economie van Statia en het feit dat er geen sociale steunpakketten van de Nederlandse overheid meer worden verstrekt, hebben we geen andere keuze dan het eiland verder open te stellen”, aldus de overheid. ,,Door het hogere risiconiveau is het nu nog belangrijker om je te laten vaccineren.”
Aangezien een mogelijke uitbraak snel tot veel besmettingen kan leiden zullen er in dat geval strenge maatregelen worden genomen, zoals een avondklok en sluiting van restaurants. Het ziekenhuis zegt voorbereid te zijn op een uitbraak, maar de capaciteit is beperkt en ernstig zieke patiënten worden, indien nodig, geëvacueerd naar Sint Maarten of elders voor intensieve zorg.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.