Van onze correspondent
Oranjestad - ,,Het opgraven van de lichamelijke resten van onze voorouders zonder gegronde reden getuigt van een diepe minachting naar ons en onze voorouders”, zegt Kenneth Cuvalay van Ubuntu Connected Front (UCF) Dutch Caribbean. 

BES Kenneth CuvalayCuvalay, geboren en getogen op St. Eustatius, keert zich fel tegen de archeologische opgraving waarbij minstens 48 graven worden blootgelegd. UCF behaalde bij de Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 met 50,5 procent van de stemmen een absolute meerderheid op St. Eustatius. Dekolonisatie staat op haar Zwarte Agenda als onderdeel van het partijprogramma waarin wordt opgeroepen tot dekolonisatie en transformatie binnen structuren en systemen in het Koninkrijk om systemisch racisme te bestrijden.

De graven waarover wordt gesproken werden ontdekt bij afgravingen voor de uitbreiding van het vliegveld, zo is de officiële lezing. Maar volgens mensen op het eiland is dit niet de ware reden en volgens Cuvalay getuigt het opgraven van de lichamelijke resten van voorouders zonder gegronde reden van een diepe minachting naar de huidige bewoners en de voorouders. ,,Als het hen erom ging ons te helpen met informatie over onze voorouders, dan hadden ze ons er vanaf het begin bij betrokken. Ook Walter Hellebrand, directeur van de Monument Foundation op St. Eustatius, is niet te spreken over de opgravingen. Hij vindt de rechtvaardiging om de menselijke resten uit hun graf te halen flinterdun en opportunistisch in elkaar gedraaid”, aldus Cuvalay.

De opgraving houdt de gemoederen op het eiland intussen bezig en er is een online petitie gestart om de graven van de voorouders met rust te laten. Deze petitie is inmiddels meer dan 700 keer getekend. De ondertekenaars willen dat de opgravingen stoppen en dat de opgegraven resten van hun voorouders met de juiste, Afrikaanse rituelen worden herbegraven. ,,Het gebied waar de lichamen van onze voorouders zijn begraven moet een permanente gedenkplaats worden en wij willen onderzoek initiëren dat antwoorden geeft op de vragen die wij als nazaten van deze tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).