Team van archeologen uit Nederland, Australië, Engeland, Duitsland en VS

Van onze redactie
Oranjestad - De onlangs ontdekte begraafplaats van slaafgemaakten op Sint Eustatius is niet alleen een internationale archeologische vondst, maar is ook van grote waarde voor de geschiedenislessen van lokale leerlingen.
slavenbegraafplaatsDe leerlingen van de Gwendolien van Puttenschool, die de begraafplaats mochten bezoeken, waren erg onder de indruk, bericht Caribisch Netwerk. Er wordt volgens de leerlingen tijdens de geschiedenislessen op school weinig aandacht geschonken aan het verleden van Statia.
,,Een enorm unieke vondst in de Caribbean”, zegt projectleider en archeoloog Ruud Stelten in gesprek met verslaggevers Tim van Dijk. ,,Er gaan al stemmen op voor een gedenkplaats. Eerst gaan we nog onverminderd door met het veiligstellen van de schatten van het rijke verleden van Sint Eustatius.”
Op slechts vijftig meter van de F.D. Roosevelt Luchthaven blijkt op de voormalige Golden Rock Plantage een slavenbegraafplaats te liggen. Door het afgraven van zand voor de aanleg van nieuwe wegen, zijn de graven bloot komen te liggen.
Stelten stuurt een team van acht archeologen, uit diverse landen waaronder Australië, Engeland, Duitsland en Amerika, aan. Met microscopische precisie legt het team de restanten bloot, die in uitzonderlijke goede staat verkeren.
Complete skeletten van voornamelijk mannen zijn vaak voorzien van een puntgaaf gebit en ook zijn er attributen gevonden zoals een stuk van een pijp, kralen, maar ook een aardewerken bord van rond 1735 en een muntstuk.
,,Dankzij de hedendaagse technieken kunnen we vaststellen wat voor voedsel ze aten, welke ziektes er heersten, maar ook aan de hand van slijtage aan de gewrichten wat voor arbeid er in die tijd werd verricht door de slaven”, aldus de archeoloog.
In de 18de eeuw woonden meer dan 20.000 mensen op Sint Eustatius (nu 3.800 inwoners) en er meerden ruim 3.000 schepen aan de steigers van het kleine eiland in de Caribbean. Het eiland was een belangrijke plek om te handelen en kreeg zelfs de naam ‘The Golden Rock.’ Naast handel in tabak, specerijen, suiker en zout waren er diverse plantages, waaronder Golden Rock Plantation, waar de slavenbegraafplaats is gevonden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.