Van onze correspondent
Oranjestad - Op Sint Eustatius is de ‘Afvalverordening voor het verbod op plastic materialen en boodschappentassen voor eenmalig gebruik’ goedgekeurd. Statia is na Saba daarmee het tweede eiland van Caribisch Nederland (CN) dat het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik aan banden heeft gelegd.

F13 BES wegwerpplasticDe drie eilandbesturen van CN tekenden in 2019 een afspraak met staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om een eind te maken aan het gebruik van wegwerpplastic. ,,De foto van een schildpad met een rietje in zijn neus is een berucht voorbeeld van wat weggegooid plastic kan aanrichten. Die schildpadden zwemmen hier, in de Caribische zee. En ook voor het klimaat is de stap die we nu zetten goed. Plastic na één keer gebruiken weggooien en verbranden is simpelweg doodzonde”, aldus Van Veldhoven in 2019.

Het belangrijkste doel van de uitvoering van het verbod is de hoeveelheid afval die op het eiland wordt geproduceerd te verminderen en een schonere omgeving te creëren voor inwoners en bezoekers.

Alle bedrijven krijgen twee maanden de tijd om hun huidige voorraad eenmalig gebruikte producten op te maken, voor boodschappentassen voor eenmalig gebruik geldt een periode van zes maanden. Nadat deze periode is verstreken moeten alle resterende verboden items worden vernietigd. De plastic producten waarvoor beperkingen gelden zijn boodschappentassen, rietjes, roerstaafjes, keukengerei, borden, bekers, soepkommen, wattenstaafjes en ballonconfetti. Ook voedselcontainers en bekers van piepschuim zijn verboden.

Om het proces te vergemakkelijken stemt het Openbaar Lichaam Sint Eustatius ermee in om ‘gratis’ alternatieve materialen te verspreiden onder geregistreerde belanghebbenden. ,,Op deze manier laten we de belanghebbenden proeven van alternatieve materialen in relatie tot kwaliteit, duurzaamheid en grootte van de alternatieve materialen. Het is een poging om te helpen bij hun besluitvormingsproces over welke materialen ze moeten kopen”, aldus Arlene Spanner, beleidsadviseur economische ontwikkeling.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.