Van onze correspondent

Kralendijk - Het Openbaar Lichaam Sint Eustatius (ELO) heeft aanvullende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus op het eiland tegen te gaan. Alle bewoners dienen binnen te blijven tussen zonsondergang (18.30 uur) en zonsopgang (06.00 uur).

F13 BES AvondklokAlleen medewerkers van vitale diensten krijgen een vrijstelling om op straat te zijn. Sociale bijeenkomsten van een willekeurig aantal personen zijn niet meer toegestaan. De aanvullende maatregelen zijn besproken en overeengekomen binnen het Eilandelijk Bijstands Team (EBT).

In de afgelopen week is het aantal positief geteste personen op Statia toegenomen. Het begon met een instructeur die tijdelijk op het eiland is om personeel van het ziekenhuis om te leren gaan met het Covid-19-testapparaat. Het bron- en contact onderzoek is nog steeds in volle gang maar heeft op dit moment al drie nieuwe gevallen opgeleverd. Eerder deze week waren de maatregelen al flink aangescherpt. Zo werd besloten het luchtruim opnieuw te sluiten voor niet essentiële vluchten en zijn scholen, kinderdagverblijven, naschoolse opvang en sportfaciliteiten eveneens gesloten.
Essentiële zaken als de supermarkten, de apotheek, het ziekenhuis, de luchthaven, de haven, GTI en bouwplaatsen mogen tussen 07.00 uur en 18.00 uur open zijn. Restaurants mogen alleen nog maaltijden bezorgen, afhalen is niet meer toegestaan. Binnen de genoemde uren mogen ook bakkerijen en slagers geopend zijn. Supermarkten mogen per keer maar tien personen toelaten en slechts één persoon per huishouden.

Vrijgesteld van de avondklok zijn de politie, brandweer, medisch personeel, beveiligingspersoneel, leden van het crisisteam van de overheid, luchthavenpersoneel en medewerkers van Statia Utility Company nv (Stuco) en Telecombedrijf Eutel. Voor de laatste groep geldt dat ze in geval van een storing tijdens hun dienst naar buiten mogen

De sociale afstand van anderhalve meter dient strikt te worden aangehouden en het openbaar lichaam raadt iedereen aan om altijd een gezichtsmasker te dragen. Als grote werkgever stelt de overheid het dragen van een gezichtsmasker verplicht voor hun werknemers. Met het implementeren van deze maatregel hoopt men dat andere werkgevers dit voorbeeld zullen volgen.

Het openbaar lichaam, het ziekenhuis en het verzorgingshuis hebben direct medische ondersteuning, materiaal en medisch personeel aangevraagd bij het ziekenhuis op Sint Maarten en Bonaire. Ook bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Nederland is om ondersteuning en materiaal gevraagd. De voorbereidingen om op korte termijn deze ondersteuning en het materiaal beschikbaar te hebben, zijn in volle gang.
Alle inspanningen van de afdeling Volksgezondheid zijn nu gericht op het traceren van contacten en het zoeken naar de bron van de positief geteste personen. Er zijn tot op heden geen nieuwe positieve gevallen bijgekomen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.