Van onze correspondent
Oranjestad - Het Openbaar Lichaam Sint Eustatius heeft met ingang van gisteren de scholen, kinderdagverblijven, buitenschoolse voorzieningen en sportvoorzieningen gesloten.
maatregelenDaarnaast zijn er nog tal van maatregelen genomen die in ieder geval veertien dagen van kracht blijven. ,,Dit is nodig om verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen en om de afdeling Volksgezondheid in staat te stellen een grondig en uitgebreid bron- en contactonderzoek te doen. De twee weken zullen ook worden gebruikt om de situatie van het coronavirus op Sint Eustatius te analyseren”, aldus de overheid van het eiland.
Afgelopen weekend werd bekend dat een instructeur die tijdelijk op het eiland was om ziekenhuispersoneel bekend te maken met het Covid-19 testapparaat, zelf positief testte. Tijdens het onderzoek bleek er nog een positief geteste persoon te zijn, van wie men nog niet weet of hij door de instructeur is besmet of dat het een op zichzelf staand geval is. De afdeling Volksgezondheid is gisteren begonnen met bron- en contactonderzoek en zal dat de komende twee weken blijven doen. De dagelijkse werkzaamheden worden terzijde geschoven. Tijdens de interviews stelt de afdeling Volksgezondheid vast met wie een besmet persoon in contact was gedurende een periode van veertien dagen. Dit zorgt voor een vroege detectie van personen die mogelijk zijn blootgesteld.

Nu de scholen gesloten zijn gaat er weer afstandsonderwijs gegeven worden. Docenten mogen wel vanuit school werken als dat nodig is. Voor winkels en supermarkten geldt dat ze open mogen blijven, maar dat het aantal personen in de supermarkt beperkt is. Maximaal tien klanten voor grote supermarkten en vijf voor kleine supermarkten en andere winkels. Buiten rondhangen is verboden en bars en restaurants moeten de komende twee weken gesloten zijn. Afhalen bij restaurants is wel mogelijk. De luchthaven blijft open, maar bezoekers zijn niet toegestaan en het ophalen van passagiers moet door één persoon gebeuren. Mensen die in quarantaine worden geplaatst, worden opgevangen door de lokale gezondheidsdienst (GGD). Het ophalen van vracht in de haven wordt strikt gereguleerd.

De overheid raadt iedereen aan om mondkapjes te dragen, een sociale afstand van anderhalve meter aan te houden en de juiste hygiënemaatregelen te nemen. Het maximale aantal toegestane personen op sociale bijeenkomsten is beperkt tot vijftien. Deze maatregel is van toepassing op alle soorten bijeenkomsten en evenementen, ook binnen de huiselijke kring en zowel binnen als buiten. De overheid reduceert het aantal personen dat in Statia aankomt en in quarantaine moet gaan tot maximaal dertig personen. Daarnaast wordt de voor deze week geplande toegang van twaalf essentiële arbeiders en vijf terugkerende Statianen, uitgesteld.
Alle werknemers wordt aangeraden om indien mogelijk vanuit huis te werken. Als dit niet mogelijk is, is het dragen van een mondkapje, goede hygiënische maatregelen en sociale afstand noodzakelijk.

Iedereen die onlangs van het eiland is geweest, wordt verzocht zichzelf in de gaten te houden. Wie een van de bekende symptomen ontwikkelt, moet de huisarts informeren. Wie direct of indirect contact heeft gehad met de besmette persoon, dient contact op te nemen met de afdeling Volksgezondheid. Het noodnummer 921 werkt tijdelijk niet. Voor vragen kan het nummer 3184601 gebeld worden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.