Van onze correspondent

Den Haag - De inwoners van Sint Eustatius kunnen eind 2020 weer de hele dag over water uit de kraan beschikken. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) is het met Tweede Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) eens dat het onwenselijk is dat er nu maar enkele keren per dag water uit de kraan komt, zeker nu ter bestrijding van het coronavirus zo de nadruk wordt gelegd op hygiëne.

statiaIn haar antwoord op de Kamervragen van Özütok gaat de minister uitgebreid in op de achtergronden bij de rantsoenering van drinkwater. De waterleiding en de waterfabriek zijn pas sinds 2014 operationeel en daarna is de vraag flink gestegen, vorig jaar met 20 procent. Dat kon de productie niet bijbenen. Bovendien lekt de leiding regelmatig.

De inwoners van Statia hebben nu twee keer per dag drie uur lang de beschikking over betrouwbaar drinkwater. Er wordt door het waterbedrijf Stuco nu hard gewerkt aan uitbreiding van de productie van 375 kubieke meter per dag naar 625 kubieke meter. IenW subsidieert daarnaast vervanging en uitbreiding van de transport- en opslagcapaciteit. De productie en de transportleiding moeten eind 2020 klaar zijn, de opslag voor het opvangen van pieken in de vraag in 2021.

Van Nieuwenhuizen waarschuwt via de regeringscommissaris op Sint Eustatius om de oude cisterns bij woningen niet met leidingwater te vullen. Het water is daarna niet meer bruikbaar als drinkwater. Water uit de cisterns, opgevangen regenwater, is wel voor andere hygiënedoeleinden te gebruiken.

De minister vermeldt verder dat scholen, kinderopvang, het ziekenhuis en het verpleeghuis over voldoende water beschikken om extra maatregelen te nemen tegen coronabesmettingen. Naast leidingwater en water uit de cisterns kan er op het eiland ook gebruik worden gemaakt van watertrucks die water halen bij oliebedrijf Prostar/GTI, dat is aangewezen als noodproducent.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.