Van onze correspondent

Den Haag - De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de overheid op Sint Eustatius de problemen rond drinkwater snel aanpakt. Dat is zeker in de huidige coronacrisis nodig. Hij overweegt een onderzoek in te stellen.

waterstatiaIn brieven aan regeringscommissaris Marnix van Rij en staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties noemt de ombudsman de situatie onaanvaardbaar. Van Zutphen ontvangt al een tijd signalen over nijpende watertekorten, al zijn er geen concrete klachten bij de ombudsman binnengekomen. ,,Vooral nu de corona-uitbraak vraagt om veelvuldig de handen te wassen, is het noodzakelijk dat er op heel korte termijn ingegrepen wordt.”

Waterbedrijf Stuco heeft het water op rantsoen gezet. Inwoners kunnen alleen een paar uur in de ochtend en een paar uur in de avond water uit de kraan krijgen. De ombudsman wil meer duidelijkheid krijgen over de feitelijke situatie op het eiland, voordat hij beslist of een onderzoek noodzakelijk is. Hij wil antwoord op een zestal vragen over de omvang en oorzaak van het probleem.

Water is een basisbehoefte. Het coronavirus maakt dat water ook een essentiële hygiënische vereiste is geworden in het tegengaan van de verspreiding van het virus, aldus de ombudsman. Zonder adequate watervoorziening is de kans groot dat de beheersing van het coronavirus faalt.

De eerst aangewezen verantwoordelijke is Van Rij, nu er op Sint Eustatius geen lokaal bestuur is. Het beheer en het onderhoud van het leidingwaternet is een eilandelijke verantwoordelijkheid. Maar Van Zutphen wijst ook op de Nederlandse verantwoordelijkheid voor het beheersen van het virus.

 

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.