Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - De vissers van Sint Eustatius hebben onlangs deelgenomen aan een workshop om hun cruciale rol te bespreken in het handhaven van een gezond rif en het behouden van commercieel en niet-commercieel zeeleven.

vissersstatiaDe vissers hadden tijdens de vorige vergadering in februari aangegeven dat zij meer wilden leren over de ecologie van vissen. Dit werd tijdens deze workshop toegelicht in een zeer interactieve presentatie door Kimani Kitson-Walters van het Caribbean Netherlands Science Institute (CNSI). Tadzio Bervoets, manager van het St. Maarten National Marine Park was gastspreker tijdens de workshop. Zijn brede ervaring met het behoud en de behandeling van haaien maakte hem tot de ideale persoon om de workshop te leiden. Op de eerste dag hebben vissers Carlyle Tearr en Merrill Brown hun ervaringen met collega-vissers gedeeld die ze hebben opgedaan tijdens hun bezoek aan Belize medio mei. Op dag twee, een dag op zee, toonde hij hoe je een haai vangt, de haai van een tag voorziet en de haai vervolgens weer vrijlaat. Deze vaardigheden zullen de vissers in de toekomst in staat stellen om het leven van haaien aangetroffen op zee te behouden. Het taggingproces (dat in de toekomst uitgevoerd zal worden door Stenapa) helpt onderzoekers de Caribische haaienpopulaties te begrijpen en te controleren. De vissers die aanwezig waren, werden gecompenseerd voor hun dag. De tweedaagse workshop werd gefinancierd door het Save Our Shark-project met een subsidie van de Nederlandse Postcode Loterij. Dit project heeft geleid tot de jaarlijkse Shark Week en heeft alle haaigerelateerde activiteiten, zoals de tagging gefinancieerd.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.