Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - Vissers op Sint Eustatius testen een speciaal voor de Caribische markt ontworpen app op hun smartphone. De app StaBlu kan volgens directeur Teresa Leslie van St. Eustatius Foundation (SEF) de Caribische visserij ingrijpend transformeren.

F17 BES App voor vissersDe app maakt een verbinding tussen vissers en de vraag van de consument. De vangst wordt meteen gecommuniceerd met de lokale en regionale markt. Volgens Lesie is deze benadering met succes gelanceerd in Scandinavië. Op Sint Eustatius doen vijftien vissers en consumenten mee aan de test. De planning is om in september het systeem volledig operationeel te hebben.
Traditioneel brengt de visser zijn vangst aan de man op de kades of brengt hij die naar Sint Maarten of St. Barths. Dat geeft geen zekerheid voor de visser. SEF wil alle vissers, meer consumenten en restaurants betrekken bij de afzet via de app. Daarin komt informatie over de soorten vis en de omvang van de vangst.
,,De app zal niet alleen de lokale aanvoer en vraag stimuleren, maar ook duurzame visserij”, zegt Leslie. ,,Klimaatverandering zet druk op de oceanen en dat kan gevolgen hebben voor het leven in zee. Vissers moeten de rentmeesters van hun oceanen worden.” Door de informatie in de app kan de visser ook duurzaam plannen.
Na de lancering in het oostelijke Caribisch gebied moet hij ook in de grote markten ingezet worden. Daarbij moet gedacht worden aan Trinidad, Barbados en Jamaica. De app is voor SEF ontworpen door John Sandiford uit Sint Maarten. Hij heeft als designer zijn eigen bedrijf Antonio Media in Eindhoven. Hij hoopt dat met behulp van zijn app verse vis op tafel komt zonder lange transportlijnen en langdurige koeling.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).