Al het nieuws

Rangers brengen opgedane kennis in de praktijk

Van onze correspondent
The Bottom - Na hun opleiding op Sint Eustatius zijn de herbebossingsrangers van Saba druk bezig geweest met het verzamelen van de zaden van verschillende inheemse boomsoorten. Deze zaden zullen worden gebruikt om de bomen te laten groeien die vervolgens worden geplant om nieuwe bossen te ontwikkelen en de bestaande bossen uit te breiden.

SABAzadenDe zaden die werden verzameld zijn van de bomen zeedruif, gumbo limbo (plaatselijk bekend als terpentijn), moringa, fiddlewood en rode mangel (plaatselijk bekend als rood hout). Deze boomsoorten zullen in het project worden gebruikt omdat ze inheems zijn op Saba of in de loop van de tijd zijn verwilderd. De zaden van deze specifieke bomen zijn verzameld omdat ze momenteel ‘in het seizoen zijn’ en daarom beschikbaar om te verzamelen. Ook andere boomsoorten zullen in het project worden gebruikt zodra ze beschikbaar zijn.
Sommige zaden zijn rechtstreeks van bomen verzameld, terwijl andere werden verzameld aan de voet van de bomen waar ze waren gevallen. Een deel van de zaden is van de weg gehaald. De weg fungeert volgens de rangers als een natuurlijk ‘stroomgebied’ voor veel zaden die van de bomen vallen die langs de kant van de weg staan. Deze zaden drogen na verloop van tijd uit op het wegdek waardoor de herbebossingsrangers ze kunnen planten zonder ze verder te hoeven uitdrogen.
De verzamelde zaden worden naar de kwekerij van het project gebracht en op trays geplaatst om verder te drogen of, indien ze al gedroogd zijn, in kleine potten geplant. Ze komen in een mengsel van mest en teelaarde dat op verschillende locaties op het eiland wordt verzameld. Dit mengsel wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de zaailingen voldoende voedingsstoffen krijgen en om ze al vertrouwd te maken met de grond waarin ze zullen worden geplant op de herbebossingslocaties zodra ze oud genoeg zijn om te worden geplant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.